Депутатите приеха промените в Семейния кодекс, свързани с правилата за осиновяване и улесняване на процеса.

Частично пада тайната на осиновяването, като поправките ще важат само за случаите след влизане в сила на законопроекта. ГЕРБ и ДПС в последния момент подкрепиха предложения текст от ПП-ДБ за разкриване на произхода на осиновения в съда.  Оптимизира се процедурата по пълно осиновяване, което през последните две години е паднало два пъти. Отпада и възможността за "разсиновяване", която, по думите на вносителите на текста, травмира допълнително децата. Според ГЕРБ над два милиона души у нас непряко са засегнати от темата за осиновяванията.

По време на дебатите в пленарна зала бившата външна министърка в третия кабинет на Бойко Борисов и настояща депутатка от ГЕРБ Екатерина Захариева съобщи, че е осиновила дете.  Тя разказа, че по време на пандемията Захариева е прекарала осиновителски курс.

"Аз имам личен опит от такъв курс, защото аз съм осиновител. Беше по време на най-тежките условия на COVID. Аз бях впечатлена от професионализма. Беше онлайн, но отговориха на доста голяма част от въпросите, които лично аз имах и всеки осиновител предполагам. Дори и за решението и преценката на органите след това дали да те впишат в регистъра, защото чисто формално може да отговаряш на условията - да нямаш заболявания, да имаш доходи, но психически да не си подготвен за тази стъпка", каза Захариева от трибуната в Народното събрание.

Депутатката е омъжена от 17 години за архитект Ангел Захариев, но нямаха деца. Захариева е втората депутатка от ГЕРБ, която съобщава, че е осиновила дете, след като преди време и Деница Сачева обяви, че е станала осиновителка.

През 2015 г. двете започнаха работа по промените в Семейния кодекс които да се улесни разкриването на тайната на осиновяването и това да става по административен път, а не след съдебно решение. Още тогава те лансираха идеята да се прекрати възможността за разсиновяване освен ако не е наложително. Тогава обаче те не минаха.

Депутатът Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, заяви, че днешното заседание е историческо.

"Ще се премахне едно изречение от Семейния кодекс, което унищожава човешки съдби и принуждава хора да търсят родителите се не чрез помощта на закона, а с помощта на телевизионни предавания и Фейсбук групи", каза той.

Одобрените промени в Семейния кодекс провокираха емоционална реакция и на Деница Сачева. В публикация в социалните мрежи тя посвети постигнатото на майка си, която е осиновена.

"Преди 7 години с Екатерина Захариева започнахме тази битка за промени в Семейния кодекс в полза на децата, които са осиновени или чакат да бъдат осиновени. И двете с Катя имаме осиновени деца и знаем колко е важно те да знаят своя произход, за да живеят свободни и сигурни в себе си. За мен осиновяването е темата на моя живот, защото и майка ми е осиновена и повече от 50 години търси своя произход. Днешната законодателна победа посвещавам на нея", написа Сачева.

В момента според закона осиновителите или навършилият 16 години осиновен могат да поискат от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения, когато важни обстоятелства налагат това.

С приемането на днешния законопроект на второ четене от чл. 105 на Семейния кодекс се премахват т.нар. "важни обстоятелства" при предоставяне на информация за произход. Цени се правото на осиновения да знае произхода си. Окръжният съд в съдебно заседание при закрити врата, след като изслуша рождените родители на осиновения и заключението на прокурора, се произнася с решение.

С цел облекчаване на осиновяванията в промените в закона се предвижда създаване и на Единна електронна платформа за кандидатстване за пълно осиновяване, като част от Национална информационна система към Социалното министерство. Така се премахват регионалните регистри, а на кандидат-осиновителите, определени като подходящи, ще се дава цялата информация за детето в доклад по образец.

Въвежда се максимална възрастова разлика от 50 години между осиновяващ и осиновен, подобряват се възможностите за осиновяване на братя и сестри. С цел защита интересите на децата в случаите, в които те са изоставени, а биологичното семейство не се интересува от тях и в същото време не дава разрешение за осиновяването им, се дава възможност на съда да се произнесе за причините за неуспешна реинтеграция и чрез съдебно решение те да получат шанс да попаднат в семейна среда.

Урежда се учредяването и на настойничество и попечителство на деца-бежанци, намиращи се на територията на България.

До гласуване на този текст се стигна след като по-рано сутринта стана ясно, че парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС ще подкрепят предложението на ПП-ДБ за падане на тайната на осиновяванията в съда. 

"След разговор между парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ в зала ще подкрепим предложението за разкриване на произхода на осиновения в съда", съобщи депутатът от ПГ на ДПС Ертен Анисова в кулоарите в парламента.

Тя припомни, че текстът, който засяга разкриването на произхода, в Семейния кодекс е бил отхвърлен от парламентарната правна комисия.

ПГ на ДПС е напраила нови три предложения, свързани с осиновяването, съобщи и депутатът Хатидже Георгиева. Едното е изискване за становище от отдел "Закрила на детето" в случай на осиновяване на внук. Другото е разширяване на достъпа до националната електронна информационна система чрез включване на представител на Държавната агенция "Закрила на детето". От ДПС предлагат и наблюдение след осиновяване, което да гарантира, че правата на детето са защитени.

И трите предложения бяха приети в пленарна зала.

Бившият социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ Деница Сачева уточни, че предложението, свързано с произхода на осиновяването, срещнали различни разбрания и различни правни аргументи, но днес окончателно се взело решение ГЕРБ-СДС и ДПС да го подкрепят в законопроекта.

"Надявам се днес окончателно текстовете да бъдат приети, работата по тях започна още 2016 г.", каза още Сачева.

Темата за осиновяването е малко далече от тежките политически дебати и битки и в пленарната зала, и извън нея, но касае хиляди българи, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и допълни, че хиляди осиновени деца търсят своя произход.

Атанасова обясни, че ПГ на ГЕРБ са забелязали като тенденция, че през последните три години са намалели трайно осиновяванията. Именно поради това внесохме промените в Семейния кодекс, каза още тя и допълни, че текстовете вероятно ще се гледат в пленарна зала на второ четене днес.