Не мисля, че има лошо в посещението на президента Румен Радев в Москва за 9 май. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за БНТ.

Тя изрази надежда за координация между президент и правителството.

"Президентът представлява държавата, но външната политика се реализира от правителството. Това са правомощията по Конституция. Така или иначе, много се надявам външната политика да бъде координирана. Ако не бъде, да не изпадаме в ситуации, в които президентът казва нещо, а правителството друго. Това е лошо за държавата", уточни външният министър.

Захариева припомни, че у нас има обявени за персона нон грата четирима руски дипломати заради извършване на шпионска дейност. 

Ние не воюваме с никого, но тогава когато нашите служби, нашата прокуратура имат доказателства, тогава ние няма как да не реагираме, допълни тя.

По думите й, срещу всяко посегателство на националната сигурност ще се постъпва по този начин. Министърът на външните работи обясни, че ако са искали да скрият нещо, то е нямало публично да обявяват дипломати за персона нон грата.

Екатерина Захариева коментира и твърденията на каталунското издание "Периодико", че премиерът Бойко Борисов е разследван за пране на пари в Барселона. Захариева обясни, че това "фалшива новина", която се върти в публичното пространство от няколко години.

Тя заяви, че не може да потвърди руска връзка в случая, но не може и да няма съмнения за такава.

Материалът в "Периодико" тя нарече "странен".

Няма изпратено искане за официално помощ при разследване от страната ни, уточни министърът.