Коалиционният съвет ще реши ще има ли промени в кабинета и какви. Това обяви в интервю за предаването "Тази сутрин" по bTV външният министър Екатерина Захариева.

От думите ѝ стана ясно, че не е сигурно, че тримата подали оставка по настояване на премиера Бойко Борисов министри - Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов, ще бъдат сменени. Захариева няма усещането, че те са свързани с ДПС, заради каквито подозрения юим бяха поискани оставките.

Тя даде висока оценка на работата на финансовия министър Владислав Горанов и определи като "исторически успех" влизането на България в чакалнята на Еврозоната. Според нея, с поисканата им оставка премиерът Бойко Борисов казва, че чува хората. Всеки един министър е готов по всяко време да напусне позицията си. Не си мислете, че със зъби и нокти сме се вкопчили във властта.

"Това бяха най-вялите дебати за вот на недоверие, на които съм присъствала. БСП опита да прехвърли неуспехите си вчера върху ДПС. Отговорното решение е да има редовни избори, а не предсрочни, което не значи, че не трябва да се вслушаме в протестиращите. Най-лесно е да подадем оставка, правили сме го два пъти. Но по-отговорно е да останем и да се подготвим добре за шанса, който ни дава Европейският съвет да се преборим с пандемията. Преодоляният вот на недоверие подейства консолидиращо", каза външният министър по повод вота на недоверие и протестите.

"Премиерът с право забрани на министъра на правосъдието да пише във Фейсбук. Не мога да дам оценка на Данаил Кирилов, но публичните му прояви са крайно неуместни. Аз съм министър в коалиционен кабинет. Не ние взимаме решения за колегите си. Нека да изчакаме коалиционния съвет. Най-малко вероятен е вариантът втори кабинет без участието на Бойко Борисов. Най-лошото е да остане правителство без лидер, заяви още Захариева и допълни, че няма да участва в какъвто и да е експертен кабинет. Румен Радев си знае кой си стои зад него. Аз не съм съгласна понякога с външнополитическата му ориентация в чужбина. Спомнете си отпора за купуването на самолети на българската армия. Това не е просто самолет, а машини, които трябва да са съвместими с другите държава", добави Захариева.

Относно позицията на Американското посолство във връзка с протестите тя каза, че е разговаряла с посланик Херо Мустафа и получила уверение, че позицията не е насочена срещу кабинета. Заставам с две ръце зад писмото, което се обяви за демокрацията. Не сме бананова република, която се нуждае от подкрепа на една или друга държава", каза още Екатерина Захариева.

Министърът на външните работи определи като голям успех и договорената сума, която ще получим от многогодишния бюджет на ЕС.