Европейският парламент прие резолюция, в която изразява дълбока загриженост за съобщенията, че латвийският евродепутат Татяна Жданока може да е агент на руската служба за сигурност ФСБ. В документа е изразено притеснение от опитите на Русия да подкопае подкрепата за Украйна и европейската демокрация, както и да поддържа връзки с каталунските отцепници.

Евродепутатите предупреждават, че политици и партии в Европа съзнателно обслужват интересите на Москва. Резолюцията бе приета с 433 гласа "за", 56 "против" и 18 въздържали се, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Сред вносителите е и българският евродепутат от ДПС Илхан Кючюк, иначе член на групата в ЕП "Обнови Европа". Документът обаче беше подкрепен само от 8 от общо 17 български евродепутати. В гласуването не участваха представителите на БСП/ПЕС, както и Ева Майдел и Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП. Не участваха във вота още Искра Михайлова от ДПС/"Обнови Европа" и Ангел Джамбазки от ВМРО/Европейски консерватори и реформисти.

Останалите 8 български евродепутати гласуваха "за", съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел. Резолюцията е подкрепена от двама от ДПС, четирима от ГЕРБ, един от ДБ и един от ВМРО.

Кремъл вербува евродепутати като "агенти за влияние" и създава зависими отношения с европейски партии, включително чрез финансиране и това обслужва руската пропаганда, се посочва в текста на резолюцията. ЕП настоява властите в Латвия да предприемат допълнително разследване срещу Жданока. Допълва се, че съществуват други случаи на евродепутати, съзнателно обслужвали интересите на Русия, включително с фалшиви мисии за наблюдение на избори в завзетите от Русия украински земи, предава БТА.

Русия е намерила начини да предостави значително финансиране на европейски партии, политици, служители и организации. Това включва предоставяне на банкови заеми, търговски дейности и споразумения. Москва успява да взаимодейства с крайнодесни политически партии в Германия, Франция и Словакия за подкопаване на обществената подкрепа за Украйна, се посочва в резолюцията. Евродепутатите са загрижени за широко разпространената дезинформация и незаконното съдържание в социалната мрежа "Екс" (бивш "Туитър").

Евродепутатите са обезпокоени от предполагаемите отношения между Русия и каталунските отцепници, включително представителите на регионалното правителство в Каталуния, както и бившия регионален ръководител и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон. Отправено е настояване ЕП да провери допълнително каталунските евродепутати, както и съдебната власт да разследва евродепутати, за които се твърди, че са свързани с Кремъл.