Сътресенията в българския банков сектор от лятото на 2014 г. разкриха институционални и надзорни недостатъци. Надзорният орган не е установил наличието на съществени проблеми в четвъртата по големина банка в България - Корпоративна търговска банка (КТБ), което говори за недостатъци в надзорните практики на финансовия сектор и в надзора на заплахата от концентрация, пише в анализа на Съвета на ЕС.

1. Препоръчва се до декември да бъде извършен независим анализ на качеството на активите в цялата банкова система у нас, както и банковата система да бъде подложена на възходящо (отдолу нагоре) изпитание за устойчивост, в тясно сътрудничество с европейските органи. България следва да извърши преглед на портфейлите на пенсионните фондове и застрахователния сектор.

Нашата страна следва да преразгледа и подсили надзора в банковия и небанковия финансов сектор, включително чрез укрепване на разпоредбите за обезпечаването на влоговете и оздравяване на банките.

България трябва да подобри корпоративното управление сред финансовите посредници, включително чрез преодоляване на опасността от концентрация и "експозициите към свързани лица".

Препоръката идва в деня, в който бе избран нов управител на БНБ - Димитър Радев.

2. Препоръчва се също през настоящата година страната ни да избегне структурното влошаване на обществените финанси, а догодина да постигне промяна от 0,5 на сто от БВП.

България следва да предприеме решителни мерки за подобряване на събирането на данъците и за справяне със сенчестата икономика въз основа на цялостен анализ на опасностите и оценка на предприетите по-рано мерки.
Страната трябва да подобри ефективността на разходите на системата на здравеопазването, особено чрез преразглеждане на ценообразуването на здравните грижи и укрепването на извънболничната помощ и първичната медицинска помощ.

3. Препоръчва се България да приеме промени в закона за училищното образование и да увеличи участието в образователната система на децата в неравностойно положение, особено на ромите, като подобри достъпа до качествено образование в началните класове.

Българското здравеопазване е изправено пред важни предизвикателства, сред които слабите здравни резултати, ниската степен на финансиране и сериозните проблеми, свързани с ефективността на използването на ресурсите. Очакваната продължителност на живота в България е значително под средната за ЕС, а очакваната продължителност на живота при раждане е сред най-ниските в Общността.

НЗОК е договорно задължена да плаща на болниците за лечение по предварително определени цени, което насърчава болниците да предоставят ненужни медицински грижи.
4. Липсва ясен план за приложението на приетата национална здравна стратегия
, се посочва в доклада.

5. Съветът на ЕС коментира, че отговорните служби по заетостта работят без връзка помежду си и това представлява голямо предизвикателство за предоставянето на обезщетения и услуги за безработните и неактивните хора. Координацията между службите по заетостта и дирекциите за социално подпомагане не е насочена към ефективно прилагане на мерките, предназначени да подкрепят най-уязвимите.
По-голямата част от безработицата в България е дългосрочна, което показва, че тя е по-скоро структурна, отколкото циклична.
5.1 Липсват ясни насоки за определянето на минималната работна заплата.

Делът на хората, изпитващи материални лишения в България, е сред най-високите в ЕС, се отчита в доклада. Ниското качество на образователната система у нас и ограничената полза от нея за пазара на труда възпрепятстват предлагането на подходящо обучена работна ръка за икономиката.

АНКЕТА: Одобрявате ли избора на новия управител на БНБ?