Парламентът отхвърли включването в дневния ред на законодателните промени, които трябваше да върнат хартиената бюлетина наред с машинното гласуване. Предложението е на "БСП за България", но зад него стоят още депутатите от ГЕРБ и ДПС.

Решаващият глас, който обърна нещата и предреши отпадането на точката от програмата на НС, беше на соцдепутата Крум Зарков, който не се съобрази с позицията на групата и се обяви против хартията на вота. Втори депутат от БСП пък нарочно не участва в гласуването. Благовест Кирилов коментира във Фейсбук, че е държал на гласуването с машини и не може да приеме обръщането на позицията на левицата ведно с ГЕРБ и ДПС.

Гласуването бе съпроводено от бурни аплодисменти в пленарната зала.

"За" бяха 115 депутати от ГЕРБ, БСП и ДПС, 115 - "против" от ПП, ИТН, ДБ и "Възраждане" и един се въздържа. Не беше подложено на гласуване идентичното предложение на ГЕРБ-СДС за изменения в ИК. Само заради гласа "въздържал се" предложението беше отхвърлено.

Току-що само с един глас хартиеното гласуване не влезе в дневния ред на парламента. Има шанс връщането на порочните практики при вота да бъде спряно, а всеки глас ще бъде ключов. Предстоят драматични последни дни на този парламент, написа в профила си във Facebook след гласуването депутатът от ДБ Ивайло Мирчев.

Първа точка е второто четене на актуализацията на държавния бюджет за тази година. В залата е вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

В програмата е също второто четене на изменения в Наказателния кодекс, първо четене на Закона за съдебната власт, проект на решение за процедурни правила за избор на председател на Народното събрание, както и правила за приемане на процедурни правила за изслушване на кандидати и за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.