Отхвърлянето на сделката, сключена от премиера Тереза Мей и Европейската комисия от британският парламент ще доведе до "парализа на Брекзит" и ще попречи на Великобритания да напусне Европейския съюз. Това каза външният министър на страната Джереми Хънт, цитиран от "Гардиън".

Според него, подобно развитие на ситуацията, което между другото е много вероятно, ще донесе "огромна вреда" на отношенията между политиците и техните избиратели.

"Ако ние, като политическа класа отхвърлим волята на хората, гласували за Брекзит, това ще означава, че е налице фундаментално нарушаване на доверието между нас и нашите избиратели. За това ще съжаляваме поколения напред", допълни Хънт.

Той отхвърли възможността при негативен вот по сделката на 15 януари да се стигне до напускане на ЕС без сделка и посочи, че вероятно ще стане "парализа на процеса на напускане" и в крайна сметка на отмяна на Брекзит.

Настроенията на британските парламентаристи, независимо дали са лейбъристи или консерватори е да не се допусне излизане от ЕС без сделка, тъй като това ще представлява сериозен удар върху британската икономика и социалните придобивки на хората.