"Напуснах ГЕРБ поради много причини, натрупани във времето. Не съм напуснала партията, за да отида в проекта на Цветан Цветанов, но това беше най-естественото решение, което взех" - това заяви бившият депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по външна политика в парламента Джема Грозданова. Така тя коментира причините да се раздели с управляващата партия, след което стана един от учредителите на новия политически проект на Цветанов "Републиканци за България“.

"Хората, които дори малко ме познават, знаят, че съм много търпелив и балансиран човек, а тези, които ме познават повече, знаят, че когато взема решение, то е необратимо и окончателно", добави Грозданова. 

Тя разказа, че е получила и благодарности, и упреци от бившите си вече съпартийци.

„Административният секретар на партия ГЕРБ Цветомир Паунов, благодарейки ми, даде упрек към мен и района ми, че не впрягаме целия си интелектуален потенциал да работим срещу десните партии. Аз искам да си сътруднича, не да работя срещу десните“, обясни бившата депутатка.

Друга причина е нейната борба срещу разрушаването на паметник на културата край мястото, където живее.

„Всяка година на 17 септември в Деня на София слушах, че трябва да се пази духът на стара София. 4 години се молех на Столична община да прекрати един незаконен строеж“, уточни Грозданова.

Тя обясни, че преди да си тръгне от ГЕРБ, е потърсила „по-елегантния“ начин да напусне партията, като кандидатства за ръководител на представителството на Еврокомисията в София.

„Затова говорих с Борисов година по-рано. Той се съгласи и оттогава не сме имали разговор“, коментира тя.

Тя коментира, че след българското председателство на Съвета на ЕС, темата европейска и външна политика е изчезнала изцяло от българския парламент.

„Не мога да кажа защо. Смятам, че правилникът на Народното събрание не се изпълнява, защото на всеки 6 месеца като народни представители имаме правото да чуем какво прави изпълнителната власт в европейските съвети. Има необходимост от отчитане на резултати и говорене за приоритети, които България има в дадени председателства“, подчерта тя.

За работата с Цветан Цветанов

Грозданова обясни, че се познава с Цветан Цветанов от 2005-2006 г. Тя изтъкна, че не е лично близка с него, никога не е ходила у тях и сега също ще спазва дистанция. Призна обаче, че от години е зъболекар на децата му.

По думите ѝ през цялото време е работила добре с него и сега отново ще се опита да го направи.

„Цветанов винаги е бил човекът, който е понасял негативите в партията. Сега се случва същото. Той е довел повече от 60% от хората в ГЕРБ и е направил максималното за структурите. Това не означава, че сега те ще се присъединят към новия проект. Няма кой да вземе някого, ако той не иска“, допълни тя, като по думите й той е напуснал партията достойно.

И продължи: „Нека да Ви попитам – когато „лошият Цветанов“ си тръгна, дали нещата са по-добре в партията и в парламентарната група? Не са по-добре. Това беше начин на управление и маниер на работа, който, смятам, че той е осъзнал сега, че трябва да бъде променен. Нека не забравяме, че Цветанов не е бил първият човек в партията“.

В отговор на въпрос тя заяви, че не я притеснява луксозният апартамент с асансьор на бившия втори в ГЕРБ и смята, че той го е придобил законно, както сам увери.

Грозданова е благодарна, че е останала в партия ГЕРБ, защото е видяла разликата между енергията и мотивацията, която е имало при председателството и след това.

„Защитавала съм авторитета на България и никога не съм работила нито за Цветанов, нито за Борисов. Никой през тези години не е вдигнал телефона или ми е писал есемес, за да ми каже какво да правя, което значи, че съм си вършела работата“, каза още тя.

Грозданова подчерта, че има "брошки на ревера на ГЕРБ“, които не могат да бъдат пропуснати. Като пример даде невъзможността на България да ратифицира споразумението за търговия с Канада, което, според нея, говори, че все още сме в сферата на протекционизма и не искаме да търгуваме свободно.

„Не се присъединихме и към пакта за миграцията на ООН, както и към Истанбулската конвенция“, посочи тя и заяви, че ще продължава да отстоява позицията си.

По повод протестите Джема Грозданова коментира, че фрагментацията в следващия парламент ще е голяма и компромисите сред политиците ще са налице. Тя не очаква бъдещите няколко парламента да бъдат дълготрайни.

„Подкрепям протестите. Смятам, че българският парламент не е достатъчно легитимен, за да взима решения в момента. Да, трябва да има оставка“, категорична бе едно от бившите лица на ГЕРБ.