"Тези антидържавни конспирации в Шарково трябва да се проверят. С очите си видях, че хората там са убедени, че това е вярно", коментира пред Нова телевизия евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Той каза това, след като вицепремиерът и лидер на неговата партия - Красимир Каракачанов, поиска от ДАНС да провери откъде идват фалшивите новини за Странджа - че там умишлено се заразяват животни с цел да се отнеме поминъкът на хората, районът да се обезлюди и тайно да бъдат вкарани мигранти.

От ГЕРБ пък обвиниха, че БСП подклаждат протестите. 

Странджанското село Шарково остава отцепено от полицията. Там и днес продължава дезинфекцията на стопанствата с унищожени животни.

От МВР разпространиха кадри как полицията и санитарните власти извършват дезинфекцията в карантинната зона.

Все още се търси източникът на заразата. В Болярово, където беше установена ферма със съмнения за чума, стопаните ѝ отказаха да пуснат ветеринарите за втора проба с мотива, че резултатите може да бъдат манипулирани. Те настояват прокуратурата да се намеси при вземането на повторни проби от овцете.

"Българското общество няма доверие на държавата и за това е виновно политическото говорене през годините, от което и ние сме били част. Убеден съм, че има провокатори в Шарково. Те не различават коза от котка, но защитават козичките на някой си и се хвърлят агресивно срещу полицейските служители. Категорично се търсеше някаква провокация там", каза още Джамбазки.

Той коментира и въпроса има ли раздор в "Обединени патриоти" и скарани ли са лидерите на формацията.

"От много време говорим за нуждата от обединение на българския национализъм. Ефектът е постигнат и това са "Обединените патриоти". Ако се явим по отделно на избори, резултатът ще бъде един и видим, вече сме го правили. Ефектът от обединението е много по-голям, без значение от остротата на характерите", каз Джамбазки.

Той призна, че в коалицията често има непремерени думи и по-висок тон и по думите му няма как да се отрече, че това оставя лошо впечатление у хората.

Евродепутатът бе помолен да коментира и искането да бъдат закрити центровете за бежанци.

"Безумие е в центъра на столицата да правиш центрове за нелегални мигранти. Само преди година улиците "Пиротска" и "Мария Луиза" бяха Багдад и Кербала. Имаше непрекъснати кражби и побоища. Тази ограда по границата, колкото да й се подиграват и да я осмиват, тя има своя физически и психологически ефект", заяви евродепутатът от ВМРО, допълвайки, че нелегалната миграция не трябва да бъде допускана по никакъв начин на територията на България.