Двама от забранителния списък на македонския президент Стево Пендаровски реагираха на намерението Скопие да не допуска на своя територия, както и за честването на Гоце Делчев, няколко български граждани, сред които двама евродепутати.

Според члена на ЕП от ГЕРБ/ ЕНП Андрей Ковачев и според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов те са санкционирани, защото назовават обективната истина.

"Изявлението на македонския президент повтаря тезите на РСМ от много години, че е обида срещу македонската идентичност и македонския народ, ако кажеш неща, които са свързани с обективния прочит на историята - например, ако кажеш, че Гоце Делчев е българин, роден в българско семейство", коментира Ковачев пред БНТ.

"Изказването на Пендаровски е много лошо, защото дава аргументите на тези, които искат да извършват нападения и говор на омраза срещу открито заявяващите своята българска идентичност граждани на Република Северна Македония. Би трябвало да намери начин да го поправи", добави евродепутатът, който е единият в неофициалния забранителен списък на Скопие.

"Това е доказателство, че македонците не желаят да променят своята идеология и искат така да влязат в Европейския съюз. България не може да си затвори очите, че млади поколения са образовани с тази нагласа срещу България и как младите европейски поколения ще живеят заедно, ако се мразят", категоричен е Андрей Ковачев.

От парламентарната група на "Възраждане" излязоха с декларация за Република Северна Македония. Представи я друг от списъка - лидерът Костадин Костадинов.

"Това, за което ние предупреждавахме миналата година, когато се гласуваше в тази зала отпадането на ветото на България за членството й в ЕС, вече се случва", заяви Костадинов. И напомни, че още тогава депутатите от партията му са предупреждавали, че в момента, в който вдигнем ветото за еврочленството на Северна Македония, ще последва много сериозна атака срещу нас.

Костадинов не визира само Пендаровски, а добави и външния министър Буяр Османи, който, по думите му, е излязъл с ултиматум към българите от центъра на София.

По думите му това нещо сме го видели тук, в центъра на българската столица. Костадинов цитира изказване на министъра на външните работи на РСМ Буяр Османи, че "всички, които казват, че македонците са българи, няма да бъдат допускани в РСМ". Това беше казано само дни след като един български активист в РСМ беше брутално пребит и се наложи намесата на българската държава, за да може да бъде изведен от неговия роден град и да бъде докаран в България да получи адекватно лечение, добави Костадин Костадинов.

"Македония постави ултиматум пред нас, тя каза: "няма да говорите истината, ще се съгласите с лъжата, ще признаете фалшификацията, в противен случай, няма да ви пускаме в нашата държава", коментира Костадинов.

"Думите на Османи бяха отправени от София - той каза всички, които казват, че македонците са българи, няма да бъдат допускани в Македония. Нашата държава ще се съгласи ли с този македонски ултиматум, който цели издигането на една желязна завеса между нашите две държави?", попита лидерът на "Възраждане".

"На тази наглост и това безочие трябва да се сложи край. Ако ние не спрем тези фалшификации, това нагло поведение, всеки божи ден в Брюксел ще се сблъскваме с македонски провокации", предрече той какво ще последва след приемането на Скопие в ЕС.

Президентът на европейските либерали и евродепутат от "Обнови Европа"/ДПС Илхан Кючюк пък беше категоричен, че България не трябва да връща ветото. Кючюк е и докладчик за Северна Македония в Европейския парламент.

"Това би било огромна грешка. Ветото не повлия по никакъв начин на добросъседските отношения. Точно обратното. Подобен тип провокации започнаха, малко или много, от самото наложено вето.", каза евродепутатът по БНР.

"Това, което се случи с Християн Пендиков, е осъдително и европейските институции го показаха, смята Кючюк. Той определи напрежението между двете страни като голямо и допълни, че "то не стихва по много направления". Ще имаме една много бурна, непродуктивна година в двустранен план", очаква Кючюк.

Евродепутатът акцентира и върху механизма на наблюдение и "измерване" на езика на омразата, като посочи, че външният министър на Северна Македония Буяр Османи е направил "голям екип, в който да влязат и представители на българската общност" там.

На въпрос как ще реагира Брюксел, ако Скопие спре български евродепутати, политици и общественици в началото на февруари да посетят събития, свързани с Гоце Делчев, Илхан Кючюк отговори, че това няма да бъде прието от ЕС:

"Няма как европейските институции да поощрят едно такова поведение на македонските власти. Нито Брюксел, нито Страсбург може да приеме това като нормален подход.", каза евродепутатът от ДПС.