Комисията по конституционни въпроси изслуша в четвъртък тримата кандидати за членове на Конституционния съд (КС). За двете места от парламентарната квота има трима кандидати - Десислава Атанасова, Борислав Белазелков, Цвета Рангелова. Номинациите от парламентарни групи са на ГЕРБ-СДС - Атанасова, на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) - Белазелков, и на "Възраждане" - Рангелова.

След заседанието днес председателят на конституционната комисия Надежда Йорданова заяви, че докладът по проведената процедура ще бъде изготвен днес или утре сутринта и ще бъде внесен. Според Йорданова теоретично е възможно гласуването да се проведе още утре, но това е решение на председателя на Народното събрание и на народните представители в пленарната зала, съобщи БТА.

Кандидатурата на Борислав Белазелков бе представена от Никола Минчев от ПП-ДБ. Минчев посочи, че Белазелков има близо 40 години юридически опит, бил е съдия във Върховния касационен съд, преподавател, уважаван в юридическата общност, участвал е в изготвянето на редица законови промени. При изслушването си Борислав Белазелков заяви, че правото трябва да бъде израз на тези ценности, които цветът на човечеството е защитавал до днес. По думите му независимостта и чистотата на правосъдието имат две страни. Независимостта не е самоцел. Тя е необходима на хората, за да са убедени, че истината и справедливостта са поверени в добри ръце и че по всяко дело истината ще възтържествува, независимо кои са страните по делото. Демократичните устои на обществото се крепят и на безпристрастието на съда. За независим съд трябва да има независима прокуратура, заяви пред комисията Борислав Белазелков. Близо 40 години съм устоявал на натиск, надявам се и следващите седем да устоя, каза още кандидатът.

Снимка: БТА

Кандидатурата на Десислава Атанасова бе представена от Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС. Атанасова има нужния юридически стаж, каза Захариева и допълни, че Десислава Атанасова е била адвокат и юрисконсулт, един от най-опитните парламентаристи, народен представител е от 2009 г. до момента. Участвала е в десетки комисии. Била е министър на здравеопазването. По време на изслушването си Десислава Атанасова заяви, че парламентът се е забавил прекалено със започването за процедура за избор на конституционни съдии от квотата на Народното събрание. "Нямаше политическа готовност", обясни тя и припомни, че Конституционният съд около две години работи с двама членове по-малко. Не се поддавам на внушения и на натиск. Ще формирам вътрешното си убеждение само на база на разбиранията ми за ценностите, принципите и нормите на Конституцията, каза още тя. Атанасова добави, че до този момент е показала качества, че натиск е много трудно някой да ѝ окаже, като посочи, че, ако нещо подобно се случи, тя ще даде публичност на това.

Кандидатурата на Цвета Рангелова бе представена от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Рангелова има над 20 години адвокатска практика. Работата ѝ е свързана със защита във всички сфери на правото. Била е сред ръководните органи на адвокатурата. Освен това е обществено ангажирана личност. Била е два мандата депутат, а също и общински съветник, каза още Костадинов. Макар да съществува празнота в закона, трябва моралът да вземе превес, каза по време на своето изслушване Цвета Рангелова. Аз бих се оттеглила, не бих участвала в обсъждането и вземането на решение по делото в Конституционния съд срещу последните промени в Конституцията, ако бъда избрана за конституционен съдия, каза тя. Във връзка с идеята за въвеждане на индивидуална конституционна жалба, Цвета Рангелова посочи, че изменението не се е случило поради липса на политическа воля и съгласие между вносителите на конституционните промени. Тя изрази подкрепа за въвеждането на такава жалба.

Снимка: БТА