Два навеса трябва да бъдат премахнати от терасата на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Това установи проверка на служители на районната администрация в столичния квартал "Слатина", съобщи БНР.

"При проверката на терасата служителите - по член 223 от Закона за устройство на територията, при район "Слатина" установиха, че има изградени два навеса, които са над разрешената кота "било" на самата сграда и съответно тези навеси трябва да бъдат премахнати", обясни кметът на района Наталия Стоянова.

Съставен е констативен акт и ще бъде издадена заповед за тяхното премахване. Навесите са правени далеч, преди последният собственик на имота да го придобие, уточни Стоянова.

Сауната на терасата на шефа на антикорупционната комисия е без документи, установи преди дни проверката на инспекторите от общински район "Слатина". През 2012 г. е била извършена проверка на терасата, когато собственик на апартамента е бил човекът, от когото Георгиев е купил жилището. Тогава като незаконни са установени пристройка и остъклен навес. Сега обаче на терасата имало сауна, за която няма документи. От общината уточниха, че до края на седмицата ще бъде изготвен констативен акт с окончателните данни за разминаванията на терасата. Той ще бъде изпратен на "Общинския строителен контрол". Те трябва да връчат заповед за незаконен строеж на собственика.

Самият Георгиев попита защо преди 7 години общината не си е свършила работата и не обявила проблемите с терасата. Шефът на антикорупционната комисия, който е в отпуска заради Апартаментгейт, добави, че не е знаел, че има нещо незаконно в имота му и не би купил апартамент с такива постройки.

 

Никой, подал декларация за имотно състояние пред антикорупционната комисия, не е декларирал тераси, той като това не е задължително съгласно инструкциите от КПКОНПИ, това написа междувременно във Фейсбук депутатът от ВМРО Искрен Веселинов по повод "скандала с терасата на Краси". Преди дни сайтът "Биволъ" съобщи, че министърът на отбраната, вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е купил през 2017 г. апартамент в София на цени под пазарните. Освен това той не е декларирал тераса от 117 кв.м.

"Попълвам години наред подобни декларации и напътствията на служителите винаги са били: тераси, мазета, тавани НЕ СЕ ДЕКЛАРИРАТ", написа Веселинов, който подчерта, че го прави заради "неграмотността или злонамереността на някои медии".

Пред вестник "Сега" той обясни, че при обаждане на служител на КПКОНПИ с въпрос за попълването на декларацията изрично се подчертава, че мазета, тавани, тераси и др., всичко, което е РЗП (разгъната застроена площ) не се попълва.

"Попълва се застроената площ", каза още депутатът патриот, изтъквайки, че тази практика е от години.

По повод твърденията, че имотът на Каракачанов е купен на цени под пазарните, Веселинов уточни в социалната мрежа, че това не е вярно, а освен това, при положение, че жилището е взето от роднина, обяснения за цената не могат да се търсят. 

Самият Каракачанов коментира още миналата седмица скандалите около покупките на апартаменти от хора от властта на цени под пазарните. Според него те не са свързани с местните избори, а с битката за избора на нов главен прокурор.

"Направи се опит да бъдат ударени и хора от съдебната система, за които се говореше в обществото, че са потенциални кандидати", заяви вицепремиерът.