Прошков, който беше кандидат за кмет на Синята коалиция на последните местни избори, вече отправи остри критики към политиката на ДСБ. По думите му ръководството се е задълбочило в "апаратни игри".

В специално изявление днес четиримата заявяват, че са взели решението да напуснат партията след сериозен "размисъл и анализ".
"При създаването си ДСБ пое амбициозни ангажименти – да стане алтернатива на фасадната демокрация, да формулира нова национална кауза, да изгради десница отвъд дневния ред на политическия преход. За жалост, нито една от тези цели не беше осъществена. С течение на времето ние се превърнахме в клика, която търси само собственото си оцеляване. И, което е по-лошо, превърнахме избирателите си в заложник на политика, която вместо да заплашва, легитимира политическата фасада с предсказуемата си критика и непоследователното си поведение", заявяват отцепниците.

Те изтъкват, че в кампанията за кметските избори в София през 2011 г. са опитали да предложат политика от ново поколение, но това усилие срещнало съпротивата на апарата на ДСБ, който "направи всичко възможно тези избори да бъдат провалени". В началото на тази година пък пробвали дебат за случващото се в партията и десницата, но вместо това им било отговорено, че вече няма да се "инвестира" в тях.

"Никога няма да приемем който и да е да представя нашето участие в политиката като своя инвестиционна програма. Обидата от тази метафора и от лекотата, с която тя беше произнесена от лидера на ДСБ, не ни дава никакво основание да продължим да бъдем част от политическата сила, която преди 8 години учредихме. Ние сме и винаги ще бъдем част от поколението, израснало по митингите, с желание политиката да бъде предлагане на решения, а не задкулисно лабораторно занимание", мотивират се още четиримата.

Даниел Митов
беше зам.-председател на ДСБ, а миналата година остана член на националното ръководство. Той беше и кандидат за евродепутат от ДСБ, но не успя да стане такъв.
Петър Николов влезе в ръководството на ДСБ с решение през 2009 г. и остана в него до 2011 г.
Христо Ангеличин е бивш общински съветник от ДСБ в Столичния общински съвет от 2007 до 2011 г. и член на софийското ръководство на партията от 2008 - до 2012 г.

Двама от тях потвърдиха твърденията, че вече ще работят за сдружението на Меглена Кунева "България на гражданите". Очаква се то да прерасне в партия и според всички социологически проучвания има реален шанс да влезе в парламента на следващите избори.
"От известно време работя в тази посока", каза пред БТА Ангеличин, който още миналия месец беше на обиколка из страната с Кунева. Той добави, че в момента не вижда друг перспективен политически проект вдясно.

Петър Николов също ще работи за "България на гражданите".
"Когато видях за себе си, че ДСБ е далече от каузите, заради които се създаде, че това не е партия, която предлага нещо ново, аз взех своето решение и това беше още миналата година, след изборите", каза Николов по БНР.
"Големият проблем със Синята коалиция е, че с начина си на поведение ние просто изграждаме ГЕРБ като истинската дясна партия. Ние ставаме част от подмяната в дясно. ГЕРБ е най-тежката подмяна в българската политика", каза още Петър Николов.

Прошков пък заяви, че засега остава в Столичния общински съвет от групата на Синята коалиция. Преди дни обаче той призна в интервю пред "Дневник", че след изборите се е срещнал с Кунева. "Установихме, че трябва да направим политическа среща с хората от нейния и моя щаб, защото след изборите се разбра, че вотът в София - моят и нейният, се припокриват. Хората, които масово са гласували за мен, са гласували и за нея", заяви той.

Неофициално се твърди, че Даниел Митов също ще се присъедини към бившия еврокомисар.

От пресофиса на Меглена Кунева заявиха, че сдружението е отворено за младите и перспективните хора, които искат да работят за България.

"Не мога да коментирам защо напускат. Това, което видях като аргументи, е думата „обида”, заяви пък членът на ръководството на ДСБ Петър Москов пред "Фокус". Възможно е да отиват в партията на Кунева. Това са индивидуални житейски проекти, в които въпросните господа виждат своето бъдеще, добави той.