Това обяви на пресконференция заместник-председателят на партията Екатерина Михайлова, след заседание на националното ръководство, предаде БТА. Тя уточни, че идеята е за национално коалиционно споразумение на Синята коалиция за общ кандидат на вота за държавен глава, както и за местна власт.
В документа трябва да бъдат регламентирани и начинът, правилата и сроковете за определяне на номинацията.

Преди няколко месеца отправихме предложение до СДС, изготвихме проект за национално споразумение за президентските и местните избори - да се явим като Синя коалиция, посочи Екатерина Михайлова. По думите й, заявката на СДС отпреди два дни говорела, че те са чули предложението на партньора си и идеите им за предварителен вот съвпадат.
В събота председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков обяви, че ще предложи на партията именно провеждане на вътрешни избори за кандидат-президент и кмет на столицата.
"Ние от СДС ще представим нашите кандидати и хората ще решат. Няма да си ги делим - президент от СДС, а кмет от ДСБ“, категоричен бе той пред Дарик радио.

Сега остава да уточним критериите, правилата, по които ще участват претендентите, каза днес Екатерина Михайлова. 

СДС предлага като дата за предварителни избори 15 май, а ДСБ - 12 или 19 юни. Това обаче, категорична беше заместник-председателят на ДСБ, няма да бъде "препъни-камъкът". Искаме споразумение и трябва да се разберем, защото държим да сме Синята коалиция, подчерта Михайлова.
Най-важното е, коментира тя, да се лансират образи, идеи и програми.

От ДСБ смятат, че предварителният вот би дал сериозни възможности на кандидатите на Синята коалиция , участвайки във вътрешната надпревара, да станат и по-разпознаваеми като личности и програми на действителния вот.

Преди седмица съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов обяви, че най-вероятно сините ще са готови с кандидатура за президент до края на април.

На днешното си заседание ръководството на ДСБ е обсъдило предложение до правителството да приеме програма за защита на личните стопанства.
Да се защитят от мутрите, които диктуват цените на пазара и тържищата, обясни Димитър Бъчваров, заместник-председател на партията.
ДСБ ще представи проекта си на кабинета и министрите.