Политическата престрелка се проведе в социалната мрежа Фейсбук. Първо лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова Реформаторите да го подкрепят, ако поиска в парламента вот на недоверие на правителството на Пламен Орешарски.

"Много е важно във вота, чрез нас като опозиция в парламента, да се чуе гласа на протестиращите и на Реформаторския блок", написа Борисов.

Зам.-председателят на ДСБ, една от седемте партии в РБ, Атанас Атанасов сподели публично подозренията си за "някакво сговаряне между парламентарните групи на управляващи и опозиция".

"Нищо не може да ме учуди при Бойко Борисов, защото той е класически двуличник", каза Атанасов в интервю за Фактор.бг

Председателят на "Движение България на гражданите", която също е част от РБ, Меглена Кунева също реагира във фейсбук и написа, че "Реформаторският блок има свой собствен глас. И той не е този на ГЕРБ".

"Опитите някой да говори от наше име са смешни. Хората не са материал - те могат да мислят", каза Кунева.

Няколко часа по-късно дойде реакцията на Бойко Борисов:

"След изказванията на Кунева и Атанасов, вече съм напълно наясно, че отново ГЕРБ сам трябва да победи БСП и ДПС на избори. Ние предложихме само съвместни действия за свалянето на сегашната коалиция. Явно те имат други планове, различни от това", написа Борисов във Фейсбук.

Атанас Атанасов заяви също, че "вратата към изпълнителната власт за Бойко Борисов е твърдо зазидана от ДСБ":

"Тактиката на Бойко Борисов чрез прегръдката си да задушава конкурентите си ни е ясна, яли сме му попарата и сме си направили правилните изводи", каза още Атанасов.

Метафората за зазиданата врата употреби първи председателят на ДСБ Радан Кънев по време на представянето на Гражданския съвет към Реформаторския блок. Тогава Кънев каза, че вратата за сътрудничество с БСП и ДПС е зазидана.