Това каза Владимир Тошев, председател на подкомисията, която осъществява парламентарен контрол върху дейността на Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и Служба "Военна информация" към Министерството на отбраната. На заседание на комисията е била дадена информация за оценка и възможни заплахи във връзка със ситуацията в Северна Африка, съобщи БТА. 

Фрегата "Дръзки" ще участва в операцията на НАТО за налагане на оръжейно ембарго над Либия. "В региона процесите са сложни и ще бъдат продължителни, като няма да има бързи решения. Важното за България е, че рискът за фрегатата "Дръзки" е оценен като нисък по отношение на спектъра възможни заплахи - от терористични атаки до военна намеса на сили на либийския режим", обясни Тошев.  

  "Дръзки" е една малка част от коалиционните сили, които осигуряват военното ембарго срещу режима на Кадафи по вода, каза Тошев. Да, наистина ние ставаме активен участник в операциите срещу Кадафи, но несъществено се увеличава рискът към страната ни, добави той.  

Междувременно стана ясно, че българското посолство в Триполи организира евакуацията на 15 български моряци, които работеха на различни кораби, собственост на либийски компании, съобщиха от министерството на външните работи. Те ще бъдат евакуирани по суша през либийско-тунизийската граница на път за България. В Либия остават двама български моряци, които писмено са потвърдили волята си да не напускат страната. Предишните няколко дни посолството съдейства за извеждането на още двама моряци - единият през Египет,a другият с украинския кораб “Олшански“.