ДПС продължава да чака изслушване на премиера Кирил Петков в парламента за антикризисните мерки, за което настоява от два месеца, припомни в декларация от името на парламентарната група Джевдет Чакъров. Той заяви, че на фона на повсеместната криза, предизвикана от войната и необходимостта от мерки във всички сфери, у нас едва сега властта се замисля за това.

"В редица европейски държави вече се прилага втори пакет от антикризисни и антиинфлационни мерки, а у нас тепърва те се обсъждат от коалицията", разкритикува депутатът от ДПС.

"Дневният ред на управляващите вече шест месеца няма нищо общо с дневния ред на обществото. Доказателство за това е, че България е единствената страна в ЕС, в която правителството не прилага адекватни мерки срещу кризата, защото е ангажирано с реализацията на мерки, свързани с частен бизнес и корпоративни интереси", каза още той.

И констатира, че управляващите "едва тази седмица заговориха за пакет от мерки срещу кризата, притиснати от националния протест". Чакъров напомни, че това ще се проточи във времето, защото мерките тепърва ще бъдат обсъждани, а след това и гласувани.

Чакъров посочи, че в съседна Гърция още от март се прилагат помощи за цената на горивата на семействата с ниски доходи, а на пенсионерите се дават по 200 евро компенсация заради скъпите храни, а в Румъния правителството още през март въведе таван на цените на тока и газа. Той даде примери от Франция и Испания и посочи, че в 11 европейски държави още през март са били премахнати или драстично са намалили данъците върху енергията.

"Фермерите закриват фермите, 6 пъти са намалели площите с домати и 5 пъти с краставици и пипер. Вече има риск за осигуряване на продоволствени стоки и риск от драстично повишаване на цените. Не е ли драматично, че липсват мерки за туризма и селското стопанство, че няма мерки за подпомагане на икономиката по сектори", обърнаха внимание от ДПС.

От партията напомниха на управляващите, че според последните социологически проучвания между 70 и 89% от хората смятат, че правителството не се справя.