ДПС няма да участва в консултациите за размера на партийните субсидии. Това каза пред журналисти в парламента Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС. Карадайъ заяви, че ДПС има готовност да върне надвзетите партийни субсидии в най-скоро време. Според разчетите на финансовото министерство размерът на дължимите средства е 1,6 млн. лв.

Относно предстоящите консултации Карадайъ заяви, че не вижда какво може да произтече от тях и обясни, че дебатът е приключил с внасянето на писмени предложения между първото и второто четене на промените в Закона за бюджета. "Това, което имахме да кажем по темата, ние го казахме и пред медиите и с писмени предложения за промени в закона, внесен от Министерски съвет, и на консултациите ни с БСП и ГЕРБ, независимо каква трайност имаха решенията след консултациите с ГЕРБ. С националистите няма какво да си говорим по тази тема", коментира Карадайъ.

Той припомни позицията на движението за нула лева субсидия и отворен или "американски модел" на финансиране. "За нас субсидиите за политическите партии би трябвало да имат размер, такъв че да могат да финансират дейността и кампаниите си. Ако няма да могат да финансират дейността си чрез субсидии от държавата, то тогава трябва да има отворен, прозрачен, ясен модел за финансиране", посочи Карадайъ.

Според него отварянето на темата с партийните субсидии е имало за цел отклоняване на общественото внимание от сериозните теми. "Държавата върви по инерция. Няма никаква посока за развитие", коментира Карадайъ.