Движението за права и свободи няма да се подпише за внасянето на проект за нова Конституция и няма да гласува за свикване на Велико народно събрание. Това обяви на брифинг в централата на партията лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след провелото се по-рано извънредно заседание на Централното оперативно бюро.

"Водени от основните принципи на устава, партията ни няма да подкрепи проекта на ГЕРБ. Според нас той е поредният удар срещу демокрацията и държавността", обяви той.  

"Проектът се отрича от общочовешките ценности - свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост. Новата Конституция категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт. Новата Конституция трябва да се приеме след сериозни дебати, трябва да се чуе мнението на гражданското общество, академичните и експертните среди", заяви още лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.


"Проектът за нова Конституция се отрича от общочовешките ценности. Новата Конституция отказва правата на личността да бъдат издигнати във върховен принцип. Заседанието на ДПС продължава и по други теми и във връзка с новата сесия на Народното събрание", каза още той.

"ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция на Република България и ДПС няма да гласува за свикване на Велико Народно събрание. Това е нашата позиция", повтори Мустафа Карадайъ.

"Конституцията като основен закон засяга пряко правата и свободите на всички български граждани. Ето защо всички политически сили трябва да подходят с необходимата отговорност. Новата Конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокойно, нормално и креативно политическо време. Трябва да се чуе мнението на гражданското общество, академичните и експертните среди - разумно, отговорно и достойно, коментира Карадайъ. - Нова Конституция или промени в действащата трябва да отстраняват констатирани недостатъци в действащата и да бъдат насочени към постигане на върховенството на правото и укрепване на демократичните ценности."

По думите на Карадайъ подобни промени следва да приближат българския конституционен модел до най-добрите международни и европейски образци.