На пресконференция Местан заяви, че с вота на евроизборите (през май 2014 г.) ще бъде дадена генералната оценка на народа за управлението и затова дотогава не могат да се очакват такива промени.

Местан каза, че суверенът решава кой да бъде в парламента и не може да се сърдят на избирателите, че са наложили това съотношение на силите.
Той попита как един парламент може да е нелегитимен - както каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - само защото няма ясно мнозинство.

"Това е волята на народа, не мога да обвиня избирателите, че са сбъркали. Не може да изтощаваме избирателите, докато се стигне до еднозначно мнозинство, може би еднопартийно. По-скоро ще се поправим и ще управляваме по формула, която народът е задал", коментира Местан.

Той прогнозира, че може да бъдем изправени пред още по-сложен политически ребус след следващите избори, когато и да са.

Местан критикува ГЕРБ, че стават все по-неадекватни, като визира искането им за оставка на председателя на НС Михаил Миков заради дебатите по вота на недоверие.

По думите му ГЕРБ неистово търсят основание да се върнат в играта, но "за съжаление" тенденцията за спад на доверие към тях била трайна и необратима.

"Предизвикателството пред ГЕРБ е дали може да забави темповете на загуба на доверие. С тези истерични парламентарни прояви това по-скоро няма да се случи",
прогнозира Местан.

ДПС съобщиха, че утре ще бъде гласуван вотът на недоверие към кабинета, който депутатите не успяха да гласуват в петък заради липса на кворум.
Той отново повтори, че ДПС ще отхвърли вота.

Изборите в Гърмен


Лютви Местан коментира, че ГЕРБ са в "режим на трайна загуба на доверие" и това се потвърждава и от резултатите на частичните местни избори. В Гърмен ДПС печели с 69,85% срещу 30,15% за ГЕРБ, а в Шишманово от 227 гласа ДПС е получило 222, пет са останали за ГЕРБ.

Резултатът показал, че ГЕРБ в Родопския масив разчитали не на политиките си, а само на властовите си ресурси.

"Точно Борисов и Цветанов нямат право да говорят за страх в Родопите. Там има един единствен страх - ГЕРБ да не се върне на власт",
заяви Местан, коментирайки думите на лидера на ГЕРБ, че ДПС насажда страх в определени региони.

За "Белене"

Лидерът на ДПС коментира, че в партията остават резервирани за проекта "Белене".

"ДПС остава на позиция "против" изграждането на АЕЦ "Белене" и понеже управлението на страната не стъпва на коалиционно споразумение, няма никаква драма двете партии, подкрепящи кабинета, да останат на различни позиции",
убеден е той.