ДПС издържала най-тежкото си изпитание от основаването си досега - за своята идентичност. Преди близо 24 г. направихме ценностен избор - да се развиваме не като етническа, а като светска национална либерално-демократична партия с европейска легитимация, заяви още на пресконференция в следизборната нощ Лютви Местан, цитиран от БТА.

Според него били разбити две мита и първият е за ДПС като етническа партия.
За първи път съотношението на водачите на листи от български християни спрямо водачи от представители на малцинствата е 50 на 50.
"Би трябвало да сме погребали и мита, че политическата тежест на ДПС зависи от някакви автобуси, които пристигат в Кърджали и в другите райони с разнородно население. В тези избори нямаше автобуси", категоричен бе Местан.
Междувременно БНР съобщи, че от пет мандата в Кърджали - 4 са за ДПС, а един - за ГЕРБ.

ДПС няма да затрудни, а ще улесни формирането на широко управление.
"Говорим за формула, при която да излезе експертното. За съгласие сме готови, съглашение не е възможно да имаме. Влизане в каквато и да е формула с ГЕРБ ще се възприеме като акт на съглашение, с което казвам, че не е възможна подкрепа на ГЕРБ, дори ако се окаже първа след окончателното преброяване на бюлетините", убеден е Местан и добави, че моделът на стабилното правителство и управление трябва да се търси извън партията на Бойко Борисов.

По думите му, не е време за тясно партийни интереси и пазарлъци за постове, а за националните приоритети. 

За евентуално съгласие с "Атака" Местан каза, че биха искали да участват при дефинирането на националните приоритети, но имат ценностен разлом с партията на Волен Сидеров.

ДПС даде заявка, че ще работи за разкъсване на обръчите от фирми, с които били обгърнати всички партии.

Проблемът на ГЕРБ не се свеждал до разкритията с незаконни подслушвания -  истинският проблем щели да са корупционните разкрития, които няма да дойдат от опозицията, а тези, които ще дойдат от партията.
ГЕРБ ще се разгради по същите механизми, по които е създадена", предрече Местан.