По-рано днес Централното оперативно бюро на ДПС реши да изключи двама души от партията - Нуридин Исмаил и общинският председател на партията в Хитрино Мустафа Ахмед, защото имало сигнали от местни жители.

"Разбирам, че част от мотивите за отстраняването ми от ДПС са заради изразходването на средства и непрозрачност при възстановяването на Хитрино, но това са измислени мотиви. За управлението на тези средства отговарям пред други институции", коментира кметът пред БТА.

Той подчерта, че във връзка с възстановяването на селото, пострадало от взрива на жп гарата през декември 2016 година, досега са харчени основно средствата от БЧК и от Социалния фонд.

"Нека да попитат ръководството на БЧК дали тези пари са харчени съобразно решенията на Обществения съвет и какви са ни отчетите. В края на всеки месец правим отчет, липсва ли такъв или някакъв документ, който е бил изискан, или напротив има нещо в повече представено. В социалното министерство има управляващ орган и плащания се правят след тяхно одобрение“, подчерта Исмаил пред "Фокус".

Той уточни, че от набирателната дарителска сметка на Община Хитрино са изхарчени много малко средства основно за обезщетение и лечение на хората, пострадали най-много, но винаги с решение на Обществения съвет.

Кметът добави, че за него е необяснимо да се излиза с толкова обидни аргументи с лека ръка.

"Не приемам обвинения нито като прозрачност, нито за бързина, нито за адекватност, аз съм доволен от всичко онова, което успяхме да свършим досега, и от екипа си, и от Обществения съвет и няма напрежение в селото, ако има един двама в бизнеса, които не са си застраховали имотите и на тях аз няма как като кмет да помогна, ако това са хората, които са се оплакали, си е техен проблем и ако някой им е обещал, да им помогне“, заяви още той.

Той посочи, че заради съпричастността и добротата на всички, дарили средства за Хитрино, не е жалил време, за да бъдат хората в течение на разходването им.

„Няма да позволя това да са грозните сцени и грозните мотиви, ако някои хора искат политически да се разправят с мен“, категоричен е Нуридин Исмаил. 

Кметът уточни, че утре ще даде пресконференция и ще отговори на всички въпроси.