В декларация, прочетена от парламентарната трибуна, от партията припомнят за случая с джамията в Плевен, която осъмна с надписи на 18 април, насаждащи етническа омраза и мъст, включително и с израза "Турците вън".

Според ДПС случаят не е единичен. Движението настоява Министерството на вътрешните работи да разкрие извършителите на тези престъпления, защото това според движението е най-надеждната превенция срещу риска от подобни рецидиви на етнорелигиозна нетолерантност и омраза.

Под формата на актуални въпроси описахме много случаи на груби прояви на етническа и религиозна нетолерантност не само в Плевен, но и в Бургас, Благоевград, Никопол и други населени места, но отговорите, които получихме от вицепремиера и министър на вътрешните работи не ни задоволяват, защото не гарантират публичния интерес, свързан с установяването на толерантни отношения в българското общество, се казва в декларацията.

Според ДПС обществото има нужда от разкриването на извършителите на тези особено тежки престъпления.
За съжаление все още не ни е известно да е разкрит поне един извършител, посочват от движението и допълват, че тази неефективност е повече от притеснителна и създава усещане за недостатъчна ангажираност на разследващите органи, заявяват от партията на Ахмед Доган.