Връщате през задната врата политиката на постната пица със съдействието на служебния кабинет, обърна се съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев към Делян Добрев от ГЕРБ-СДС по време на второто четене на удължителния закон за бюджета. Двамата влязоха в спор за очаквания държавен дълг за следващите години и за социалните плащания. Заради вашето управление на финансите, държавата я докарахте до там, че в следващите три години трябва да изтеглим 38 млрд. лева нов дълг, обвини го Добрев.

Асен Василев сравни двете версии на консолидираната фискална програма за 2023 г., разработена от служебния кабинет - едната с бюджетен дефицит от 3 процента, другата - с 6,6 процента. По думите му разликата е 5,5 млрд. лева допълнителен дефицит във втората версия. Той отбеляза, че приходите в програмата, в която има повече харчене, са с 500 млн. лева по-малки. Общо 3,711 млрд. от останалите 5 млрд. всъщност отиват за капиталови разходи и издръжка - все пера, по които може да се краде, където стоят всичките видове обществени поръчки, които знаем колко кристално се провеждат, каза Василев.

Служебният кабинет не е извинение за това Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция "Митници" да не работят, а още по-малко да се каже - НАП и "Митници" не работят, затова дайте да не планираме разходи в бюджета и да планираме по-ниска приходна част - това е пълно безобразие, коментира той. Натоварване на бюджета от социални разходи няма, то идва от допълнителни разходи за издръжка, допълнителни капиталови разходи и планирани по-малко приходи, коментира Василев. По думите му сега очевидно се връщаме към времената, когато не събираме данъци от определени фирми, когато раздаваме пари за поръчки на други определени фирми, а социалните разходи отиват обратно във фризера.

В отговор служебният министър на финансите Росица Велкова обясни откъде идва увеличението на капиталовите разходи и разходите за издръжка. Европейските средства, разходите по Плана за възстановяване не се усвояват, те се прехвърлят и се натрупват в следващата година, тъй като, ако не бъдат извършени тези разходи, няма да получим второ и трето плащане, защото има инвестиционни проекти, които трябва да се случат, посочи тя. Следващата година е последна година на разплащане на стария програмен период, което също увеличава капиталовите разходи и води до увеличение на разходите за издръжка, тъй като част от европейските средства се разходват и чрез разходи за издръжка, а не само през капиталовите разходи, допълни Велкова. Тя посочи, че вариантът на консолидирана програма, в който са постигнати 3 процента дефицит, е работен с допускането, че всички намалени ставки ще бъдат възстановени от 1 януари, но с приетите данъчни закони това си остава едно допускане.

НАП и "Митници" работят и постигат събираемост, данъчно-осигурителните приходи ще бъдат преизпълнени, но интересното е кои данъци ще бъдат преизпълнени и къде ще имаме неизпълнение, коментира финансовият министър. Ще имаме преизпълнение на осигурителните вноски, на данъка върху доходите на физическите лица, тъй като бяха увеличени възнаграждения, и другото увеличение е в авансовия корпоративен данък, посочи тя. Няма да изпълним ДДС в размер, предвиден от Народното събрание, но общо имаме преизпълнение на данъчно-осигурителните приходи, допълни Велкова.

Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) коментира, че не приема точно Асен Василев да говори за обществени поръчки и за злоупотреба с тях. От всички 25 правителства досега, вашето е правителството, което изхарчи най-много пари, без никаква процедура, с имейли, коментира той. Заради вашето управление на финансите, държавата я докарахте дотам, че в следващите три години трябва да изтеглим 38 млрд. лева нов дълг, каза още Добрев и посочи, че за последните 37 години са изтеглени 37 млрд. дълг. Спомням си ваше обещание, че няма да има един човек под линията на бедността, и какво се оказа - 1 млн. души живеят под линията на бедност от януари 2023 г., обърна се той към Василев.

Тези 38 млрд. са само във вашите сънища, репликира го Асен Василев. Ние оставихме страната с 2 млрд. по-малко дълг, отбеляза той. Подкрепете увеличението на минималната работна заплата и тези хора няма да минат под линията на бедност, но няма да го подкрепите, защото това е вашата политика на постната пица - вие я връщате през задната врата със съдействието на служебния кабинет, коментира Василев.