ДПС няма да подкрепим нито един партиен кабинет, а само програмен за ускорено развитие. Добра новина е, че БСП се обединява, заяви в студиото на "Тази сутрин" по bTV зам.-председателят на партията Йордан Цонев.

"ДПС няма да прави големи промени в листите за следващите парламентарни избори. Ние искаме връщане на диалога между партиите и програмен кабинет за ускорено развитие. Нито една партия няма сама капацитет да го направи. Това са думи на Ахмед Доган. Служебният кабинет може да бъде редовен само ако събере мнозинство в парламента.

Ние от 2017 г. говорим за такъв кабинет. Няма да подкрепим нито един партиен кабинет, а само програмен. Ахмед Доган уважава Слави Трифонов като успял човек, но не са се срещали повече от 10 години. С Христо Иванов имаме сходни програми, имат прекрасни икономисти. С Христо Иванов сме говорили в парламента, че е добре да спрем с тази реторика и стъпване на гърба на ДПС, а да обсъждаме програми.

Част от кадровите промени, които служебното правителство прави в администрацията, са наложителни, като пример за това е смяната на областните управители, заяви зам.-председателят на ДПС.

"ГЕРБ, да се изразя на малко по-свободен език, пищят от тези кадрови промени. Да им напомня, че през 2009 г. те направиха тотална чистка на държавната администрация (...) Администрацията, която осигури влизането на България в НАТО и ЕС - ГЕРБ я изчисти", подчерта той.

ДПС следят процесите, като по думите му "има и реваншизъм, но има и някакви по-скрити интереси". "Не е тайна, че министрите от икономическия екип са от кръга "Капитал". Те са с прекрасно образование, с прекрасни знания, но едно наум имаме. Принадлежността към този кръг води до определен тип действия, които не са съвсем чисти", заяви Цонев.

По думите му в момента десницата представлява "поредното ребрандиране на политико-олигархичния кръг "Капитал" на Иво Прокопиев и Иван Кръстев".

Той цитира почетния лидер на партията Ахмед Доган, който в нощта на парламентарните избори през 2009 г. заявява: "За мен най-страшното нещо в нашия политически живот е мутризацията на политиката". "Имахме ли в предишния парламент партия "Мутри вън!", президентът каза ли преди почти една година мутрите да бъдат изхвърлени от политиката? Защо се сетиха 12 години след думите на д-р Доган да говорят за мутрите в политиката? ГЕРБ беше промотиран от Иван Кръстев и Иво Прокопиев по това време, когато д-р Доган предупреждава, че това ще доведе до мутризация на политиката", коментира Йордан Цонев.

В прав текст - доведе ли управлението на ГЕРБ до мутризация на политиката в България? "Доведе - доведе до употреба на държавния апарат за нуждите на една партия, до срастването на една партия с държавата. Защо бяха тези протести, защо искат смяна на този модел? Партията на Христо Иванов се позиционира като партия на протеста и на новото - тези хора доведоха ГЕРБ на власт, ГЕРБ е политически продукт на Иван Кръстев и Иво Прокопиев. Къде бяха тези хора, когато ДПС през 2013 г. свали ГЕРБ от власт - бяха на улицата и върнаха ГЕРБ на власт. Не само върнаха ГЕРБ на власт, но и направиха още нещо - участваха в следващото управление на ГЕРБ", подчерта Йордан Цонев.

По думите му обаче с "Демократична България" принципните им различия не са големи: "Имаме доста сходни програми, икономическите ни програми почти изцяло се припокриват, познавам техните икономисти, великолепни икономисти. (...) Заедно сме говорили с Христо в парламента, че е добре да спрем с тази реторика на стъпването на гърба на ДПС, да говорим за програми, да говорим от какво има нужда България, да говорим за проблемите, създадени през тези години".

В каква форма може да е това "говорене"? "ДПС не би подкрепило нито един партийно-коалиционен кабинет. ДПС би подкрепило единствено програмно-експертен кабинет, зад който застава мнозинство в НС, което има програма с национални цели", заяви Йордан Цонев и напомни, че още от 2017 г. Ахмед Доган е говорил за експертна формула в управлението и сега вече и другите политически лидери узряват за тази идея - а служебното правителство в момента "има интересна формула".

Много добра новина днес е, че левицата се обединява, защото България има нужда от силни политически субекти", коментира Цонев. Изказването му е по повод медийна публикация от вчера, според която председателите на БСП - Корнелия Нинова, на "Движение 21" - Татяна Дончева , на АБВ - Георги Първанов и Румен Петков, и на "Нормална България" - Георги Кадиев, преговарят за общо явяване на предсрочните парламентарни избори през юли.

Йордан Цонев коментира отново предстоящата проверка на отпусканите кредити от Българската банка за развитие. Както и вчера, днес той отрече категорично обвиненията за финансови или други отношения на Делян Пеевски с ББР. 

Повод за коментара му станаха думите на икономическия министър Кирил Петков в студиото на "120 минути", че замислената като институция за подпомагане на малки и средни предприятия ББР всъщност е давала милиони на големи дружества и според журналистически разследвания някои от тях имат връзка с Пеевски. В банката влезе специална комисия, която да провери практиките ѝ.

"Нито Делян Пеевски, нито членове на неговото семейство, нито дружества, в които е участвал като бизнесмен не са вземали кредити - от гледна точка на това, че никога не е бил член на управителни съвети, не е бил мажоритарен собственик на дружества. Делян Пеевски няма отношения към тази банка (...) Миноритарните собственици никога не участват в управлението, те не вземат решения дали се вземат кредити, или не. Аз през годините съм имал различни акции, купени от борсата - какво отношение имам към управлението на дружествата? Купувате си акции от борсата, чакате дивидент и дотам", заяви Цонев.

На какво се базира неговата увереност? "Ние сме правили тази проверка, ние сме искали документи. Г-н Пеевски на ръководството на партията ни е представил документи и ние знаем, че няма връзка", отговори бившият депутат. По думите му Пеевски е дал документи и обяснения на няколко пъти, включително след казаното от министър Петков: "ДПС е сериозна политическа партия, не може да си позволи да знае, когато става въпрос за нейни депутати - даже за г-н Пеевски".

Йордан Цонев на няколко пъти отказа да коментира начина, по който е функционирала ББР, като подчерта, че тук отговорите трябва да дойдат от ръководството на банката и от нейния принципал - икономическия министър. Той единствено отбеляза, че проверката на ЕЦБ по-рано не е показала тежки проблеми.

По думите му ББР е оперирала с пълен лиценз и това е дало възможност за отпускане на големи кредити, но през цялото време е било възможно на тях да бъде сложен лимит заради обявената цел на банката.

"Въпросът с банката стои по следния начин - да бъде направена проверка, да бъдат осветени всички данни, да бъдат осветени кредитите и данните по Търговски регистър - кой е собственик и кой управлява", посочи зам.-председателят на ДПС.

"Ние не се притесняваме от журналистически разследвания, ние се притесняваме, когато един министър при първото си участие в медиите говори за журналистически разследвания, а не за факти", категоричен беше Йордан Цонев.

"Няма система, която да дава на някого кредити с усмивката на Ахмед Доган. Христо Иванов стъпва на гърба на ДПС, за да влезе в парламента с Росенец, например. Президентът и Мая Манолова се сетиха за мутрите в политиката 12 години, след като Ахмед Доган предупреди, че мутризацията е най-опасна за държавата. ДПС никога не е била в управление на Бойко Борисов, за разлика на Христо Иванов", каза още бившият депутат.