Диференциацията на ДДС не е табу, въпреки че България не може да си позволи голямо разнообразие като Германия. Тоза каза пред БНТ зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

"Свалянето на ДДС за ресторантите трябва да е временна мярка, но за книгите, памперси, детски стоки трябва да е за постоянно, защото няма голямо отражение върху фиска, заяви още Цонев. - Плоският данък обаче не трябва да се променя към скала на облагане.", заяви депутатът.

Цонев е на мнение, че в България нямаме заплати като в Германия, за да може личният данък да пълни хазната, нямаме големи корпорации, чиито данъци да са достатъчни за диференцирано ДДС.

"Колкото и диференцирана да е ставката на данъка върху доходите, толкова по-малко хора ще има да я плащат", каза той.

Йордан Цонев смята, че в търговията с горива има класически олигопол и на контролните органи им е трудно да предотвратят картелно споразумение.

"Създаването на държавна петролна компания може да изправи този модел, но държавната компания трябва да действа пазарно", заяви той, коментирайки предложението на правителството за създаване на държавни бензиностанции.

Според него икономическата криза след COVID-19 още не е започнала, а първите данни ще дойдат в началото на юли и едва тогава ще видим кои сектори са засегнати.