ДПС ще гласува "за" повторното приемане на законопроекта за изменение в Изборния кодекс, обявиха от партията.

"Колкото до прословутите преференции, ще кажа една шега. Днес е Денят на палачинката, почти в цял свят го празнуват. Честит празник, колеги от ГЕРБ", каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид на заседание на правната комисия в парламента.

При гласуването на изборния кодекс ГЕРБ подкрепи увеличението на прага за преференциите, но след бойкота на БСП, които отказаха да идват в парламента, и ветото на президента смени позицията си и реши да върне стария праг.

"Споделям мнението, че много се говори за преференцията и добавям, че се говори прекалено много. Измести се дебатът от основни граждански права", коментира още Хамид.

"Едва последните няколко дни се повдигна дебат как да спасим съгражданите ни във Великобритания да гласуват. Беше създадено изключение, гражданите бяха разделени на две - тези в ЕС и тези извън. Правата им бяха разделени на две, Конституцията не го допуска", посочи той.

При ветото си президентът атакува прага на преференциите, състава и обжалването на решенията на ЦИК, машинното гласуване, но не и гласуването в чужбина.

"Изборният кодекс допусна това. Констатирам празнота в мотивите на президента. Можеше поне това да бъде споменато, касае се за отнемане на права", изтъкна зам.-председателят на ПГ на ДПС.

"Едва последните няколко дни омбудсманът Мая Манолова пише писма да се направи изключение за гражданите на Великобритания. С какво те са нещо различно от гражданите в Чикаго, Истанбул, Мелбърн. Говорим за граждани с едни и същи права", каза още Хамид Хамид.

Малко по-късно единодушно Комисията по правни въпроси отхвърли ветото на президента Румен Радев. "За" повторното приемане на измененията в Изборния кодекс гласуваха 14 народни представители. Предстои ветото да се гласува окончателно в пленарна зала.

"Заявявам политическата воля на ПГ на ГЕРБ и на партньорите ни, че ще предприемем законодателна инициатива, касаеща нормите за преференциалния праг. Те да бъдат такива, каквито са в действащия закон", обяви председателят на комисията Данаил Кирилов.