"Настояваме премиерът да се разграничи от изказванията на вицепремиера Красимир Каракачанов и да предприеме необходимите политически действия, в противен случай отговорността е на цялото правителство", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на парламентарната група за етническото напрежение във Войводиново.

Той призова прокуратурата да се самосезира за всички прояви на омраза на етническа и верска основа и да провери дали законно са съборени къщите във Войводиново.

Карадайъ заяви, че ДПС призовава председателя на Народното събрание и парламентът като цяло да вземат отношение.

"Президентът също да вземе отношение, като обединител на нацията. Мирът и демокрацията са в опасност. Призоваваме към отговорност, с мисъл за бъдещето на Родината, с мисъл за бъдещето на нашите деца. Омразата трябва да спре", допълни председателят на ДПС.

По думите му, докато един вицепремиер поражда етническо напрежение, Пловдив открива европейската културна столица на еднообразието, под мотото "Заедно".

"Свидетели сме на реални действия за етническо противопоставяне с непредвидими последици. Вместо единение в името на общото бъдеще, ние сме свидетели на безпрецедентно разделение, каквото не е имало в зората на демокрацията. Политиката на управляващите е основната причина за разделението и воинстващата омраза. Вместо да отговарят за нерешените проблеми, управляващите увеличават разделителни линии. ДПС остро осъжда всяко посегателство върху личността и собствеността на гражданите. ДПС остро осъжда всяка форма на омраза и разделение и отрича несъстоятелните политики на управляващите, които задълбочават съществуващите проблеми в обществото, вместо да ги решават. Настояваме час по-скоро всички органи и институции да изпълнят задълженията си, виновните да бъдат наказани и да започне прилагането на комплексни и ефективни мерки за решаването на проблемите с визия и отговорност към бъдеще", каза още Карадайъ.