Законопроектите, свързани със съдебната реформа и борбата с корупцията, трябва да бъдат осъществени, не защото някой ги иска от нас, а защото обществото настоява за справедливост. Тя е постижима само с прилагането на принципа за върховенство на правото. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев преди началото на днешното редовно правителствено заседание.

"В дневния ред на служебното правителство следващата седмица неизменно ще присъстват законопроектите, които 48-ото Народно събрание не намери политическа воля и време да приеме. В съответствие с изискването на българското законодателство, трябва отново да разгледаме и приемем проектите на закони, които ще внесем в 49-ото Народно събрание. За протокола, но и за поддържане на обществената памет, припомням, че тези законопроекти бяха депозирани от служебното правителство в 48-ото Народно събрание, а политическите сили, представени в него, ги обявиха за свой приоритет", коментира премиерът.

"Тези закони трябваше да придвижат напред промени, от които се нуждае преди всичко българското общество. Най-ясно това личи от проектите, свързани със съдебната реформа и борбата с корупцията. Тези законопроекти трябва да бъдат осъществени не защото някой ги изисква от нас, а защото обществото ни настоява за справедливост. А тя е постижима само с прилагането на принципа за върховенство на правото", заяви Донев. 

Според служебния премиер "най-ясно това личи" при законопроектите, свързани със съдебната реформа и борбата срещу корупцията.

"Тези законопроекти са огледало, което ясно отразява приноса на всеки за реформа в съдебната система. В това огледало всеки има правото да се оглежда, в зависимост от субективното си усещане за справедливост и корупция", коментира Гълъб Донев.