Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи по време на конференция на тема "Подобряване достъпа до обществени поръчки", че от процедурата за тол системата, която се обжалва повече от година, щетите за държавата под формата на нереализирани приходи вече надхвърлят милиард.

Той разказа и за трагикомичните случаи на обжалване, при които хигиенист обжалва поръчка за изграждане на сложна система, а фирма за търговия с чорапи - търг за производство на софтуер. Вицепремиерът открои този проблем сред предизвикателствата .

Пред журналисти той изтъкна, че обжалването е право на всеки търговски субект и то не може да бъде поставено под въпрос, защото не винаги има сигурност, че всеки възложител е изряден. Дончев подчерта, че целта е да се отстранят случаите, при които се злоупотребява с обжалванията и се изнудват възложители или кандидати в процедурите. Той изтъкна, че на европейско равнище се водят разговори за съответните промени в ресорни директиви, а за България, в рамките на директивата, се правят опити, за да се въведе по-ясен ред за основанията за обжалване. Законодателно у нас се урежда възможността възложител, претърпял щети от неправомерно обжалване, да може по съдебен път да си търси правата от този, който е злоупотребил. Дончев изтъкна, че не се очаква тези стъпки драстично да променят ситуацията, а да я прецизират.

Европейският комисар за вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средните предприятия Елжбета Бенковска заяви по време на форума, че ефективната система за правни средства на защита е важна система като цяло за обществените поръчки. Важно е тази система да работи добре, допълни тя. Важно е да се гарантира, че проектите не се забавят в резултат от злоупотреби при подадени съдебни искове, допълни еврокомисарят и отбеляза, че често чува за този проблем в държавите-членки на ЕС.