Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще направи утре извънредно обръщение към нацията, съобщи The New York Times. Тема на речта му ще са бюджетните проблеми и временното спиране работата на част от правителството.

"Имам удоволствието да ви информирам, че ще направя обръщение към нацията по отношение на хуманитарната криза и (заплахата за) националната сигурност по нашата южна граница". Това написа вчера в "Туитър" президентът в 17-ия ден от частичната парализа на федералните административни структури.

От изказването му се разбира, че Тръмп ще говори за спора си с демократите, които държат мнозинството в камарата на представителите, за парите за стената на границата с Мексико. Беше съобщено още, че Тръмп планира да посети границата с Мексико в четвъртък, 10 януари.

Тръмп ще говори от Овалния кабинет на Белия дом, уточняват медиите в САЩ. Междувременно стана ясно, че две от четирите големи американски телевизии няма да отделят ефирно време, за да излъчат обръщението на президента. Но не се съобщава точно кои от тези четири телевизии -  ABC, NBC, CBS и Fox - са отказали да предават на живо от Белия дом.