Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи усилията на конгреса на демократите, насочени към негов импийчмънт, като "абсолютно нелепи" и добави, че решението на Камарата на представителите предизвиква "огромен гняв", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По време на кратко изказване пред репортери преди отпътуването за Тексас за посещение на границата с Мексико, Тръмп подчерта, че не иска насилие, но отказа да отговори дали ще подаде оставка.

Той също така нарече действията, предприети от неговите политически опоненти, "продължение на най-големия лов на вещици в политическата история".

Той направи тези коментари ден след като демократите от Камарата на представителите представиха проект за импийчмънт на президента, а днес се очаква да гласуват резолюция с призив към вицепрезидента Майк Пенс да използва 25-ата поправка в Конституцията за отстраняване на президента Доналд Тръмп.

Президентът на САЩ също така заяви, че обръщението му към протестиращите преди щурма на сградата на Капитолия във Вашингтон преди дни е било "напълно подходящо".

Тръмп отхвърли да носи отговорност за гражданските вълнения, последвали неговия митинг на 6 януари, и заяви, че "хората смятат, че казаното от него е напълно подходящо".

Американският президент нападна и големите технологични компании, твърдейки, че те "вършат ужасни неща" за страната. Той вярва, че технологичните гиганти са допуснали "ужасна грешка", визирайки решенията от по-рано на Twitter и Facebook да забранят профилите му , твърдейки, че той подбужда към насилие.

"Никога не съм виждал подобен гняв у хората, както сега, след действията на големите технологични компании", увери той.