Президентът на САЩ Доналд Тръмп е изпратил писма до лидерите на държавите-членки на НАТО в което е поискал да бъдат изпълнени поетите задължения и да бъдат увеличени разходите им за военни цели.

Това съобщи "Ню Йорк Таймс". Особено остро е било писмото до Ангела Меркел. В него президентът пише: "Ние обсъдихме с Вас през април увеличаване на разходите за отбрана и обещахте да го направите. Но не виждаме такива стъпки и у нас расте разочарованието".

Тръмп предупреждава, че Вашингтон губи търпение в очакване на неизпълнени от европейските съюзници обещания. В такъв дух са били и останалите писма, адресирани до лидерите на Белгия, Норвегия и Канада.

Резкият тон на писмата говори ясно, че САЩ след няколко месеца на очакване могат да съкратят своето военно присъствие в света, в това число и в Европа.

През 2014 година страните от НАТО се договориха до 10 години да отделят за военни нужди 2% от своя БВП. В момента само осем държави от Алианса спазват това изискване.

България в момента отделя 1.3% от БВП за отбрана, като плановете са разходите да достигнат 2% до 2022 г.

Критиките на Тръмп пораждат опасения за нова конфронтация между него и американските съюзници след избухването на такава на срещата на Г-7 в Канада миналия месец. Засилва се тревогата, че вместо да покаже солидарност пред лицето на заплахите от Русия, предстоящият форум на върха на НАТО на 12-13 юли в Брюксел ще изтъкне разделенията в алианса. Подобен резултат може да бъде от полза за руския президент Владимир Путин, който се предвижда да се срещне с Тръмп в Хелзинки след форума на НАТО и чиято основна цел е да сее разделение в алианса, коментира американското издание.