Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на официалното представяне на доклада на Българската академия на науките относно възможностите за реализация на активите, свързани с проекта АЕЦ „Белене“.

„Най-важният отговор, който трябваше да бъде даден от анализа на БАН, беше има ли необходимост от нова мощност – ще бъде ли необходима не само на България, но и за целия регион. Отговорът, който чухме е, че ще има необходимост от такава“, отбеляза министър Петкова.

„Вторият много важен въпрос, на който трябваше да получим отговор, беше има ли възможност и при какви параметри този проект може да бъде реализиран. От доклада на БАН стана ясно, че има такива сценарии, разработени са сценарии в много широк диапазон – песимистични, умерени, оптимистични, в които този проект може да се реализира и той е финансово жизнеспособен“, допълни тя.

По думите на министъра разработен и сценарий, при който оборудването може да бъде продадено, но според БАН това трябва да бъде последната възможност, тъй като опитът досега показва, че подобни действия не се увенчават с успех.

Министър Петкова подчерта, че не се разглежда вариант, при който страната ни да плати още пари за проект от бюджета.

„България не трябва да осигурява пари, тя има активи, които струват пари. България би могла чрез държавата или НЕК, ако се върви към реализация на проекта, да участва с активите, които ние притежаваме. Те са едно от най-ценните неща в проекта и ние ги имаме“, обясни министър Петкова. Тя уточни, че останалите пари ще дойдат от инвеститора, който ще бъде намерен.

И това дружество ще ползва заем, който ще бъде изплащан от дейността на централата за определен период от време, поясни още тя.

Един такъв проект би бил жизнеспособен при инвестиция от 10,5 милиарда евро, при лихвен процент под 4,5%. Участие на държавата при всички случаи ще даде много по-добри параметри на този проект. Но това вече е въпрос на анализ и преценка, който ние ще направим след като обстойно се запознаем с доклада и той бъде обсъден в българския парламент, допълни енергийният министър.

АЕЦ „Белене“ може да бъде реализиран, ако бъдат постигнати параметрите, които сме посочили в нашите финансови анализи, каза проф. Александър Тасев, директор на Института за икономически изследвания при Българската академия на науките (БАН), който представи резултатите на доклада.

Той обясни, че отговорът на въпроса за реализацията на активите на АЕЦ „Белене“ е трябвало да мине през един наистина сериозен анализ на всички фактори, които оказват влияние на проекта.

Проф Тасев отбеляза, че най-лошият вариант би бил, ако нищо не се прави по този въпрос и се реши, че това което е закупено до тук, просто ще се зареже.

Резултатите показват също така, че участието на държавата в проекта, съвместно със стратегически инвеститор, би подобрило значително финансовите резултати.

„Държавата би трябвало да участва в едно такова наистина мащабно строителство“, категоричен е експертът.

На представянето на доклада присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на БАН Юлиан Ревалски и изпълнителният директор на "Български енергиен холдинг" ЕАД Петьо Иванов.