Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси и незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) публикува декларациите за доходи и имоти на депутати и държавници за тази година. Между 3000 и 9 000 000 лв. налични средства са обявените суми от народните избранници.

След като за първи път лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви имуществото си, той безапелационно оглави класацията по богатство сред партийните лидери в парламента, с над 9 милиона лева в налични средства и банкови сметки. 

След него по доходите се нареждаа Владислав Панев, един от лидерите в коалицията ПП-ДБ и съпредседател на Зелено движение, който има акции, дялове и държавни ценни книжа в общо 47 компании, придобити за над 3,2 млн. лв.

Трето място заема съпредседателят на ПП Кирил Петков със спестени 700 000 долара (1 120 000 лв.) на сметка в чужбина, а след него е лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов, който декларира малко над 500 хил.лв..

Най-беден се оказва лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който не е декларирал никаква сума в графата за налични пари и спестявания по сметка.

Какво декларират лидерите на парламентарно представените групи

Слави Трифонов декларира, че притежава 5,3 млн. евро в банка, 1,1 млн. лв. налични и 210 хил. лв. доходи от друга трудова дейност. Миналата година е придобил къща с двор в София за 1 317 600 лв. В същото време е продал парцел в плевенското село Тодорово за 10 000 лв.

Председателят на ГЕРБ, Бойко Борисов, е обявил в последната си декларация налични само 314 620 лв. от трудови доходи, както и две сметки - една от 191 166 лв. и друга от 36 543 лв.

Бившият премиер и настоящ депутат от ПП-ДБ Кирил Петков впечатлява най-вече със спестяванията си в сметка в чужбина - обявил е 700 000 долара или 1 милион и 200 хиляди лева. Имотното състояние на Петков не се е променило, ползва чужд апартамент в София, а със съпругата му си поделят собствеността на два автомобила - "Лексус" и "Мини купър", купени през 2021 г. Като пари в наличност той е посочил 5 хил. долара.

Коалиционният му партньор Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", също има апартамент в София, а съпругата му се е сдобила с къща с гараж в Брюксел. Банковата сметка на Иванов показва малко над 70 000 лв., а наличните средства - 10 000 лв.

Владислав Панев, един от лидерите в коалицията ПП-ДБ, има акции, дялове и държавни ценни книжа в общо 47 компании, които е придобил за над 3,2 млн. лв.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е декларирал апартамент с гараж във Варна и вила в района на морската столица. Не е декларирал налични средства и такива по банкова сметка.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е описал два имота в София - апартамент и къща, както и нива в Борино. Обявил е налични средства от заплати и банкови влогове за над 470 000 лева. Също така е ипотекирал къщата си на стойност близо 600 хиляди лева.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е декларирала ателие, гараж и апартамент в София, както и апартамент и къща в родната си Мизия. Наличните й средства са 11 хиляди лева, а парите по сметки на социалистката са около 60 хиляди лева.