След близо 21-часово заседание депутатите от 49-тото Народно събрание успяха да приемат окончателно законопроекта за държавния бюджет за 2023 г. "Добро утро и честит бюджет", обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков в 5:41 часа тази сутрин след приемането на последната разпоредба от законопроекта. 

Министърът на финансите Асен Василев благодари за свършената работа. "Благодаря на колегите от бюджетна комисия и на всички присъстващи в залата, на всички сътрудници и стенографи, които в продължение на над 20 часа успяха да издържат на този маратон", каза той, цитиран от БТА. След това закри заседанието и обяви, че депутатите днес ще започнат работа в 13 часа. 

Пред журналисти в ранни зори Василев коментира, че бюджетът е в първоначално зададените параметри - с 3% дефицит, със сериозна капиталова програма, с едно преразпределение на част от капиталовите разходи към допълнително заплащане, което парламентът гласува, в размер на около 300 000 000 лева.

Попитан дали може да има някаква промяна, предвид факта, че БНБ ревизира прогнозата си за растеж на икономиката на 1%, а бюджетът е изготвен при 1.8%, той отговори, че продължава да вярва, че икономиката ще расте по-бързо от 1% тази година. Василев добави, че така или иначе данните за второто тримесечие ще станат ясни в средата на август. Има известни буфери в бюджета, които могат да уберат разлика, обясни финансовият министър. 

По думите му в голямата си част фискалните мерки са запазени така, че да се съберат приходите. Гласуването на план-сметката на държавата започна с приемането на редица промени в данъчните закони, по които имаше сериозни и продължителни дебати.  

Съпредседателят на ПП Кирил Петков публикува снимка от пленарната зала, като написа, че параметрите на бюджета дават път на страната към Еврозоната.

"Благодаря на целия отбор, с който бяхме заедно до 6 часа сутринта в парламента, рамо до рамо, за да приемем бюджет с 3% дефицит, адекватна социална програма и с мерки, изсветляващи икономиката. Това е бюджет, който дава път на България към Еврозоната!", написа Кирил Петков. 

Какво приеха? 

Депутатите пренасочиха част от капиталовите разходи към разходите за заплати. Увеличават се с 30 млн. лева парите за заплатите в Спешна помощ и РЗИ. 

Още 1,5 млн. лева са заделени за по-високи заплати в БНР. 20 млн. лева са за допълнителни плащания на земеделските производители, 8 млн. лева за увеличение на заплатите в Агенцията по горите и в Агенция по безопасност на храните. 

Заложените пари за увеличение на заплатите в МВР и ДАНС възлизат на 157.2 млн. лева.

5 млн. лева допълнително ще отидат за вероизповедания. Близо 11.5 млн. лева ще бъде заделено за увеличение на заплатите в правосъдието и по точно за надзирателите в затвори и главна дирекция "Охрана". 

Заплатите ще бъдат увеличени и в системите на митниците и данъчните, затова са отделени 25 млн. лева. Увеличение има и при военнослужещите, разходите им за заплати са увеличени с 75 млн. лева.

Депутатите са заложили също така да бъдат отделени 7,8 млн. лева допълнително за изплащане на еднократна помощ за родителите на ученици в пети клас от 300 лева. 

Държавният бюджет е изработен при заложени макроикономически показатели - 1,8% растеж на икономиката и 8,7% средногодишна инфлация. Вчера обаче Българската народна банка намали прогнозата си за растеж на БВП на 1%. 

Малко след полунощ приеха и Министерският съвет да може да одобри допълнителен трансфер по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г. в размер на 7 830 000 лв. за увеличение на възнагражденията на персонала в Националния осигурителен институт, считано от 1 август 2023 г.

През държавния бюджет бяха променени и редица данъчни закони. Увеличават се акцизите на електронни цигари съдържащи или несъдържащи никотин. Всички компании, които имат над 100 човека персонал, ще трябва да плащат заплатите им по банков път. 

В тази връзка финансовият министър Асен Василев увери, че за улеснение на хората ще бъдат поставени банкомати във всеки клон на Български пощи дори и в малките населени места. Тегленето на пари от заплата няма да се таксува.