Часове след новината за договорката между ГЕРБ и ПП за ротационно правителство, водещи политици от партията на Бойко Борисов коментираха решението. То бе определено като "трудно и тежко", сравнено с "край на революцията" и "битка със самия себе си". Единственият, който се извини на избирателите, беше депутатът Делян Добрев.

"Сгреших с тази прогноза, за което се извинявам!", написа в профила си във Фейсбук Добрев по повод заявеното от него още на 9 май твърдо убеждение: "Правителство ще има с премиер от ГЕРБ".

Добрев не казва нито дума за намерението за ротация, а симпатизанти на ГЕРБ споделят разочарованието си под поста му и дори го подканват да направи нова консервативна партия.

"Политиците без зависимости, ако изобщо има такива, трябва да излязат от ГЕРБ и да направят нормална дясна консервативна партия", пише поддръжничка на ГЕРБ, а друг симпатизант директно призовава Добрев: "Деляне, прави партия. Предполагам те е срам, че така се подиграхте с хората и не само не ни спасихте от Шарлатаните, ами им дадохте премиер и кабинет".

Делян Добрев е човекът от първите редици на ГЕРБ, който от самото начало беше против общ кабинет с ПП-ДБ. Той не крие това, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов неведнъж се е шегувал с вътрешното му опозиционерство.

"Делян Добрев съм му взел всички ножчета, триони, брадви да му спася след тази пресконференция ръката", каза Борисов пред медиите в негово присъствие още преди месец, когато предлагаше ПП-ДБ да подкрепят първия мандат.

Заигравката беше с реплика на Добрев отпреди месеци, че ще си отреже ръката, ако подкрепи кабинет на ПП.

През това време лидерът на депутатите от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова публикува в профила си декларацията на ПГ при откриването на 49-ия парламент в опит да оправдае решението на партията.

"В ГЕРБ - СДС знаем от опит, че най-трудната битка в политиката е битката със самия себе си. Със собственото си его, със собствените си илюзии и със собствените си недостатъци. Тази битка е далеч по-важна от конюнктурните битки с актуалния политически опонент, защото е решаваща за дългосрочните перспективи пред всяка политическа сила. Ние знаем, че изходът от тази битка зависи от самите нас и от силите ни да преодолеем самите себе си", се посочваше в декларацията, изказана от парламентарната трибуна. Атанасова уточнява, че ГЕРБ продължава да стои на тази позиция.

"И тогава, и сега смятаме, че трябва да превъзмогнем себе си, в името на по-голяма цел - успех за България! Съединението прави силата!", коментира Атанасова по повод съюза с ПП-ДБ за 18 месеца и ротация на премиери на всеки 9 месеца.

Бившият регионален министър от ГЕРБ Николай Нанков също напомня за надписа над сградата на Народното събрание и коментира, че ГЕРБ са взели трудно и тежко решение, но в името на стабилността.

"Утрото е по-мъдро от вечерта. След деня на силни политически страсти, искам да се обърна към всички членове и симпатизанти на ГЕРБ в област Ловеч. Благодаря ви, че сте с нас не само на избори, но и години наред ни гласувате доверие всеки ден като подкрепяте решенията ни.

Вчера ние в ГЕРБ взехме трудно и тежко решение. Но единственото вярно и водещо към стабилност, защото, по думите му, разделението и омразата трябва да спрат. Действахме не тяснопартийно. А националноотговорно. Не водени от емоции. А от разума", посочва Нанков. Той обяснява, че крачката е направена от ГЕРБ "не от слабост, а защото сме по-силни". И се обръща към симпатизантите на ГЕРБ с уверението: Вие сте нашата сила. И ние няма да предадем доверието ви. Тръгваме заедно. Защото знаем - съединението прави силата, а силата ражда независимостта", казва Николай Нанков.

Депутатът Тома Биков пък отбелязва, че с ротационната формула за съвместно управление на ГЕРБ и ПП-ДБ официално приключват протестите срещу ГЕРБ, започнали преди три години.

"Добрата новина от днес е, че революцията приключи. Време е за стабилност и нормализация. Това е полето, в което ГЕРБ сме най-силни. Най-голямата ни победа през последните 3 години е, че не се превърнахме в секта и не позволихме омразата към опонентите ни, да бъде по-силна от обичта ни към България. Това ни спаси и ни даде сила да победим. Днес трябва да инвестираме победата си в бъдещето на България. Ще го направим, защото сме по-силни", обещава още Тома Биков.