За незаконна сеч и добив на дървесина, включително от паднали или вече отсечени дървета, при щети над една минимална работна заплата, се предвижда лишаване от свобода до 6 години и глоба от 1000 до 20 000 лв. Това реши при първо четене Народното събрание с промени в Наказателния кодекс, предложени от ПГ "Обединени патриоти".

Когато престъплението е извършено от лице по поръчка на организирана престъпна група или е опасен рецидив, се дава възможност съдът да наложи и конфискация на 1/2 на имуществото.

Ако щетите са под една минимална заплата, но на извършителя има наложено административно наказание по Закона за горите в предходните 24 месеца, считано от датата на настоящото деяние, се налага затвор от една година или пробация до две години, записаха депутатите.

Парламентът одобри и тежко наказание за убийство без разрешение на дребен дивеч при щети над една минимална работна заплата - затвор до 6 месеца или пробация до една година плюс глоба от 300 до 400 лв.

Служителите от Изпълнителната агенция по горите и нейните структури, служители на държавните предприятия и на учебно-опитните станции да бъдат включени в кръга на длъжностните лица, посегателството срещу които представлява квалифициран състав на престъпление, разписа НС. Целта е да се повиши ефективността на наказателното производство при извършване на престъпления, засягащи горския фонд и тяхната превенция, е аргументът на вносителите.

Със законопроекта се залага и на повишаване на дела на приключилите административно-наказателни производства и увеличаване размера на наложените административни наказания за нарушения в горите.

Крум Зарков от БСП заяви, че текстовете са неясно формулирани, но дебатът си струва, макар че от левицата ще се въздържат при гласуването.

Христиан Митев, един от вносителите, заяви, че ще има промени между първо и второ четене на някои от внесените предложения.