Председателят на комисията по здравеопазване в парламента Костадин Ангелов се усъмни в политически апетити към директорския пост на "Пирогов" по повод обявеното от здравния министър Христо Хинков, че в болницата са извършвани финансови нарушения и това е показал направеният одит. Ангелов се зарече, че няма да допусне смяна на д-р Валентин Димитров само по политически мотиви. 

Констатациите в болница "Пирогов", направени от "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването (МЗ) трябва да се потвърдят от външен одит, настоява депутатът от ГЕРБ, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос дали подлага на съмнение констатациите на "Вътрешен одит" проф. Ангелов каза, че винаги има съмнения, защото "много одити съм виждал на МЗ, които не се доказват от проверяващи органи като АДФИ и Сметна палата".

Проф. Ангелов припомни одит, извършен в Александровска болница преди време, в който е било посочено, че болницата е в лошо финансово състояние и са извършвани злоупотреби, но Агенцията за държавна финансова инспекция е извършила впоследствие три одита и в нито един не са били открити злоупотреби, нито закононарушения или "разпарчетосване на болницата".

"Констатациите в "Пирогов" подлежат на проверка от външен одит и категорично не мога да се съглася, че на базата на тези констатации трябва да бъде сменен директорът на болницата", каза още проф. Ангелов.

Шефът на здравната комисия съобщи още, че днес е постъпил сигнал от директора на "Пирогов", в който твърди, че върху него се оказва натиск.

"В това, което се случва в момента, аз съзирам политически апетити към поста на директора на "Пирогов", категоричен е проф. Ангелов.

В отговор на въпрос от кого са тези апетити, проф. Ангелов каза: "Ще спра дотук, защото категорично няма да допуснем политически мотиви за смяна на един или друг болничен директор или директор на държавна институция, ако считаме, че той се справя. В момента да разклащаме "Пирогов" е абсурд". По думите му към настоящия момент няма доказателства, че директорът на болницата не се справя.

Попитан дали смяната на ръководството би подобрила финансовото състояние на дадено лечебно заведение, проф. Ангелов отговори, че в управлението на едно лечебно заведение има фактори, които са субективни, които зависят от директора, и обективни, които не зависят от директора.

"Държавата вече е предприела действия по отношение на областните и на общинските болници, а в момента консултираме създаването на нормативен акт, който да регламентира стратегически лечебни заведения на територията на страната, за които държавата да има специално отношение", посочи Ангелов. На въпроса дали "Пирогов" е сред тях, проф. Ангелов каза, че би предложил спешната болница да бъде част от тях.

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че има одит, в който са констатирани финансови нарушения, извършени в "Пирогов" и е предал доклада на премиера акад. Николай Денков и на проф. Ангелов. Заговори дори, че се очаква прокурорска проверка.

Самият директор на лечебното заведение, д-р Валентин Димитров, е обявил пред БТА, че ще излезе с позиция по твърденията на здравния министър.