Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България и директор на 119 СУ в столицата Диян Стаматов съобщи за поредна заплаха за бомба и публикува писмото със заканата, което е получено по мейла. Децата не са на училище и ще продължат да учат в онлайн формат. 

"Отново сигнал!

Няма правила в писмен формат за реакция.

Сигнализиран е 112.

Не е в задълженията ми да казвам кое е фишинг.

Полицията е за това!", недоволства още Стаматов.

Училищният директор публикува в профила си във Фейсбук и как изглежда мейлът, който е получен на електронната поща на училището.

Авторът му се представя като руснака Егор, който действа от наша територия и живее в България.

"Все още не си ме хванал, аз съм същия Егор Синянский. А с мен е брат ми Даня Зайнуллин. Руснак, живеещ в България...", пише авторът на мейла. Изнудвачът плаши със стрелба и взривове на училища и университети в София и иска превод на биткойни в неговия криптопортфейл, за да бъдат избегнати заканите. Иначе терорът щял да продължи, ако не получи пари, пише още онзи, който се представя за "руснака Егор".

Стаматов отново повдигна въпроса, че до момента директорите нямат писмени правила как да действат при заплаха за бомба. Директорът ще напише писмо до МОН, в което ще поиска единни правила за действие на учебните заведения.

Неговото училище е сред тези, които и тази седмица продължиха да получават заплашителни мейли - във вторник сутринта училищата са поне 50.

"Изпратен е сигнал до 50 училища със заплахи за взривни устройства, който е с еднакво съдържание, но с надградена информация за искане. Като се очаква от нас да преведем в една банкова сметка криптовалута, в противен случай ще бъдат извършени бомбени въздействия върху тези учебни заведения", коментира директорът на 119-о СУ пред БТА.

Полицията е дошла, направила е оглед на сградата на учебното заведение и е установила, че няма опасни предмети.

"Подписах сведението с такова съдържание и те си тръгнаха, но отговорността остава върху педагогическия колектив и върху директора. Затова преценихме, че можем да преминем в онлайн режим от днес следобяд и в целия утрешен ден, за да намалим, колкото е възможно в тази ситуация, както родителското напрежение, така и изоставането в учебния материал, което започва да става чувствително", каза Стаматов.

Преди седмица имаше заседание нарочна междуведомствена комисия, която трябваше да даде указания на директорите как да действат в такива случаи - дали да разпускат децата от учебни занятия за деня, или да продължават работа след проверка от полицията за наличие на взривно устройство.

От думите на училищния директор, а и на негови колеги, които коментират под поста му, става ясно, че до момента писмени указания училищата не са получили.

През последните дни преди изборите МВР задържа редица ученици, като автори на заплахи за бомби в различни градове на страната, като сред тях бяха петокласници, седмокласници и тийнейджъри от 15 до 17-годишни. Според ръководството на вътрешното ведомство първоначалната атака е била хибридна, а през следващите дни учениците взели пример, който станал заразителен, и така завалели сигналите, мейлите и телефонните обаждания в цялата страна.