17-годишен ученик от София е изпратил част от имейлите със заплахите за поставена бомба в училищата в цялата страна. Той е арестуван днес от ГДБОП, съобщи БНТ. 

Докато е изпращал заплашителните имейли с него са били още няколко съученици. Младежите са били подтикнати да направят това от първите медийни публикации за първите заплашителни писма, получени на 27 и 28 март в част от училищата в цялата страна.

При разпитите 17-годишното момче е признало, че на 29, 30 и 31 март от личния си телефон създал четири пощенски кутии в Google, от които е изпратил десетки имейли в цялата страна до училища и полицейски управления със заплахи за поставени бомби.

Младежът е обяснил, че е пратил имейлите, защото не му се е ходило на училище. Намерени са компютър и телефон, които са били използвани за заплахите.

17-годишният ученик е арестуван за 24 часа.

Материалите вече са докладвани на Софийската районна прокуратура.

По-рано през деня полицията установи друг непълнолетен младеж като автор на анонимен сигнал за поставено взривно устройство в сградата на училище в Пазарджик, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. Оказало се, че това е 16-годишен младеж, който е ученик в учебното заведение.

По случая е образувана преписка, а материалите по нея са докладвани на Районната прокуратура в Пазарджик.

С непълнолетния работят криминалисти и инспектор "Детска педагогическа стая".

На 28 март следобед на телефон 112 в ОДМВР-Пазарджик е бил получен анонимен сигнал. Подателят съобщил, че в сградата на една от професионалните гимназии в областния град е поставено взривно устройство.

Екипи на РУ-Пазарджик и ОДМВР-Пазарджик, съвместно с учители и персонала на училището, са извършили евакуация на сградата.

Извършена е щателна проверка на всички помещения в сградата и взривно устройство не е открито.

В резултат на проведените действия от страна на служители от сектор "Криминална полиция" при РУ-Пазарджик била установена самоличността на подателя.