В кодекса е записано, че посланиците ни „са длъжни да не компрометират ефективността на изпълнението на служебните си задължения чрез публично изразяване на лични възгледи и политически убеждения“, писа в."Преса".
От кодексa не става ясно какви последствия ще има за дипломатите, които го нарушават.

Вигенин се възмущава във Facebook, че това са пак сензации и свободни съчинения по преразкази на трети лица.
В отговор обаче уточнява,
че такъв кодекс има и ще бъде публикуван, но все още е проект и започва обсъждането му.

По закон дипломатическата служба била деполитизирана и се създавали  допълнителни гаранции, че законът ще се спазва, което обаче било факт за огромна част от дипломатите.

"Какво ще стане, ако всеки дипломат развее партийно знаме и започнат да говорят публично едни срещу президента, други срещу правителството?!", коментира министърът.

Той добавя, че в кодекса имало и ред други изисквания, които били в интерес на всеки гражданин.

Един от активно коментиращите във Facebook е постоянният представител на България към ООН в Ню Йорк Стефан Тафров, който нарича управляващите
“новата тройна коалиция”.

"Имам личен профил във фейсбук, достъп, до който имат само одобрени от мен хора. Те са мои приятели и с тях обменям информация и мнения",
писа Тафров и допълва, че тайната на личната кореспонденция е основно човешко право, прогласено в Конституцията, както и правото на политически и други възгледи, предаде БНР.

И сега действа Етичен кодекс на служителите в Министерството на външните работи, утвърден със заповед на бившия министър Николай Младенов през 2009 г.
Там много общо се казва, че те не бива да допускат в своята работа да бъдат повлияни от политически пристрастия.

Във всеки случай новият и старият Етичен кодекс нямат нормативен характер и нарушението им няма да води до наказание, уточниха от пресслужбата на външното ведомство.

Наскоро публикация на външния министър в социалната мрежа, че bTV използва архивни кадри при отразяване на протеститe с цел заблуда, накара ръководството на медията да поиска извинение.