Главният секретар на Президентството Димитър Стоянов коментира във фейсбук създаването на партията на Стефан Янев. Това се случи часове след като Стефан Янев обяви официално името на партията "Български възход", която предстои да бъде учредена на 5 май. 

Коментарът на Димитър Стоянов е лаконичен:

"Новият "възход" се е задал на хоризонта! А не, благодаря!"

Макар и мнозина политици от опозицията да причисляват новоучредяващата се политическа формация като близка до президента Румен Радев, особено след острите реплики между държавния глава и управляващите от Продължаваме промяната, коментарът е красноречив. Този коментар по-скоро е тълкуван като публичен знак за напрежение и между Радев и неговия бивш съветник и служебен премиер. За напрежение между тях се появиха съмнения още, когато Стефан Янев бе сменен като министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков. Още тогава Радев отправи критики към работата на вече бившия министър на отбраната, когото похвали само в качеството му на бивш служебен премиер,но го разкритикува като министър. Тогава той заяви: "Очаквах повече от Стефан Янев като министър на отбраната". Още тогава Радев заяви, че няма да прави партия. 

Стефан Янев обоснова необходимостта от нова партия, с това, че страната ни се нуждае от нова перспектива, от нов модел на политическа комуникация и взаимодействие, от постигане на широко обществено съгласие по ключови национални приоритети и цели.

"Нашата кауза е за повече справедливост, за истинска демокрация, за суверенитет и национално достойнство! Нашата кауза е България! Можем да успеем само заедно.", заявява той.