Предложение към Румен Радев имаше и то дойде по време на записа от заседанието на ДБ и ПП, оповестен в общественото пространство през юли 2022 г. В офертата, която отправиха към президента, е да бъде английска кралица - да му бъдат орязани крилата и да му бъдат отнети всички привилегии, включително за назначаване на хора в службите. Това коментира пред bTV Димитър Стоянов, секретар по сигурност и отбрана на държавния глава. 

Той подчерта, че казва това с шеговит тон, но припомни, че някои от казаните в записа неща изглеждат като програмата за управление на сегашното правителство:

"Ще видите в него, че Бойко Борисов е изпран, че Конституцията вече е променена. Покана към президента Румен Радев няма - това, което казах, е в шеговит тон. Той категорично изрази своя вот на недоверие по време на връчване на мандата в резултат на този запис". 

Относно проекта "Трети март" Стоянов заяви, че не е наясно дали ще има партия с това име  и ако възникне такава, дали ще бъде президентска или не. А въпросът дали Весела Лечева, Крум Зарков и бившите социални министри ще бъдат лицата на такава алтернатива трябвало да бъде отправен към тях.

Попитан как би трябвало да е ориентиран геополитически един нов политически проект, за да бъде алтернатива на това, което има до момента, Стоянов каза, че вижда място за такъв в център-ляво: 

"Много е трудно е да се каже в този момент, при условие, че аз такъв проект все още не виждам на хоризонта. Може би трябва да го коментираме след като се появи и след като заяви своето място. Но определено има място и в център, и в ляво, и в дясното пространство. Така че, може би един проект в посока център-ляво е уместен и подходящ да бъде развит в съвременните условия".

"Ако има такъв проект, в неговите рамки ще се реши дали да работи с Делян Пеевски, а няма Делян Пеевски да решава ще работи с такъв проект", посочи още той относно евентуалната президентска партия. Самият Стоянов нямало да бъде нейно лице, уточни той. 

Президентският съветник добави още, че според него председателят на ПГ на ДПС излага своите тези "единствено и само за да защити своите коалиционни партньори.

"Отляво на Кирил Петков стои Бойко Борисов, арестуван от Кирил Петков за корупция, отдясно - Пеевски, който е обвинен от самия Петков за корупционер". 

На въпрос къде води "Пътят на Копринката" (касаещ Николай Копринков, секретар по вътрешна политика на президента Румен Радев) Димитър Стоянов коментира, че това може да каже лъдерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Относно снощното показно убийство на Мартин Божанов-Нотариуса, секретарят по сигурност и отбрана на президента заяви, че "то показва каква е ситуация в България - времената са размирни и явно човешкият живот не е ценен".