На 1 юни стартирахме разчистването на терена на Националната детска болница. Датата не беше избрана случайно. Надявам се всички да ни простят закъснението с един ден, тъй като разчистването трябваше да започне на 31 май. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев преди редовното заседание на Министерски съвет.

По думите му предприети са действия за съкращаване на срока за разчистване на терена.

Изключително лошо впечатление ми направи изпълнителят на обекта. Два дни подред не извършваше никакви действия. Направихме специална проверка. 

"Днес вече разбрах, че са предприети дейности, след като информирах здравния министър какво се случва. Ние не имитираме активност, а искаме реални дейности и до последния ден на служебното правителство ще следим какво се случва и по този приоритетен проект", заяви министър-председателят.

Той допълни, че седеммесечният срок, определен за разчистването на терена е намален с два месеца.

Идеята е да може да се работи през месеците, подходящи за такива дейности. След това от Министерството на здравеопазването влязоха в комуникация с Международната инвестиционна банка, като от там са получили потвърждение, че и този срок ще бъде съкратен. Преди края на годината в тези два сегмента от построяването на болницата ще имаме значителен напредък, каза още служебният премиер.

Главчев уточни, че друга тема на днешното заседание са парите за наводненията в Карловско. "Приемаме постановление на междуведомствената комисия за отпускане на 10 млн. лв. Приемаме постановление и за украинските бежанци", каза още той.

Главчев отбеляза, че днес ще посеги ГКПП "Капитан Андреево". "Това е част от цялостния план за модернизация на КПП-та. Започнахме с границата с Турция. След 2-3 години се очаква "Капитан Андреево" да стане най-големият сухоземен път в света. В момента е на второ място. Ние правим подготовка да няма изненади", допълни още той.