Само ден след като зае министър-председателския пост на Република Северна Македония Димитър Ковачевски приема в Скопие за среща българския премиер Кирил Петков. В рамките на визитата Петков ще се срещне още с президента Стево Пендаровски и с председателя на парламента Талат Джафери.

Очаква се историческите въпроси да останат на заден план, а основен акцент да бъде поставен върху темите от областта на икономиката, инфраструктурата, образованието, сътрудничеството в областта на образованието, иновациите и подкрепата за пътя на евроинтеграция на Скопие.

Предвидени са също срещи с председателя на Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети и с Християн Мицкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ. Кирил Петков ще разговаря и с представители на българската общност в Република Северна Македония.

Заедно с Кирил Петков, в делегацията от София участват зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин, външният министър Теодора Генчовска и транспортният министър Николай Събев.


Dir.bg ще следи на живо визитата. От мястото на събитието ще предава специалният ни пратеник Елза Тодорова. Очаквайте новини в реално време от Dnes.Dir.bg и Dir Podcast!


В правителствения самолет на път за Скопие Кирил Петков изрази очакване съвместните групи да започнат да се срещат всяка седмица, за да изгладят по-бързо спортните въпроси. Вчера той поздрави Димитър Ковачевски за встъпването му в длъжност и обяви, че позицията на страната ни по европейската перспектива на Република Северна Македония е последователна и ясна. Според него добросъседството може да донесе сериозни позитиви не само за двете държави, но и за целия регион.

"Очаквам заедно да работим за нов конструктивен диалог и разбирателство в интерес на двустранните ни отношения, чието развитие е от голяма полза за гражданите на България и на Република Северна Македония", каза Кирил Петков.

От своя страна Димитър Ковачевски обяви, че по време на разговорите с Петков ще бъдат обсъдени всички теми, свързани с нарастването на търговията, обмяната на идеи, обмена на млади хора, които ще върнат доверието помежду си, за да се установи "диалог на ниво, което гледа към бъдещето".

Ковачевски подчерта, че позициите на Скопие са ясни: държавата се нарича Република Северна Македония, чиито граждани говорят македонски език и имат отделна идентичност.

"Относно историческите въпроси винаги съм твърдял, че те трябва да бъдат част от дебата на историците, а доверието между гражданите трябва да се гради от позициите, които означават по-добър стандарт за тях и как да стигнат до там. Що се отнася до правата на малцинствата, ние трябва да спазваме всички решения на всички организации, в които на международно ниво е урегулиран въпросът за правата на малцинствата, включително и в ООН. Ние също така сме държава, която открито е заявила пред всички свои съседи, че няма да се намесва в нейните вътрешни въпроси", подчерта Ковачевски.

Македонският премиер уточни, че с българския си колега Кирил Петков няма да подписват договор за това как да се работи в областта на икономиката, а посредством работата ще върнат доверието между гражданите.