Великобритания и САЩ разглеждат възможността да изпратят по 1000 войници в Румъния, България и Унгария, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от ТАСС.

Според изданието, което се позовава на източници от британското министерство на отбраната, подобни военни групи биха съответствали на тези, които сега са разположени в балтийските страни и Полша.

Източниците са потвърдили, че Великобритания обмисля изпращане на допълнителни военни сили в Източна Европа, но по-скоро може да става дума за разполагането им на североизточния фланг на НАТО, отколкото на югоизточния.

Вестникът уточнява, че евентуалното изпращане на войски в случай на руско настъпление срещу Украйна още не е одобрено от британското правителство.

Британският министър-председател Борис Джонсън заяви по-рано, че страната му е готова да обмисли възможността за изпращане на допълнителни сили в Европа. Той каза, че се обсъжда увеличение на присъствието на НАТО в Румъния и Унгария. Премиерът обаче отхвърли възможността за изпращане в Украйна на военни от Великобритания или друга държава от НАТО, тъй като Украйна не е член на алианса.

"Румъния е готова да приеме допълнителни натовски войски на своя територия и е в контакт със Съединените щати и Франция за реализация на това намерение", заяви президентът на страната Клаус Йоханис, цитиран от Ройтерс.

НАТО разполага с около 4 000 войници в Румъния.

Йоханис посочи, че кризата около Украйна налага консолидиране на съюзническото присъствие на източния фланг като изключително отбранителна мярка.