Подсъдимата за получаване на подкуп Десислава Иванчева ще участва на изборите за европарламент през май като независим кандидат. Това обяви самата тя по време на поредното заседание по делото срещу нея за получен подкуп в размер на 70 000 евро.

Отстранената кметица на столичния район "Младост" ще участва и на местния вот през есента. В тях ще участва и заместничката ѝ Биляна Петрова, която също е подсъдима по делото. Нещо повече - ако Иванчева стане евродепутат, Петрова ще се кандидатира за кмет на "Младост", уточниха двете пред журналисти, предаде БНТ.

Кандидатурата на Иванчева за място в Европейския парламент е издигната от инициативен комитет "Непослушните", който днес се е регистрирал в ЦИК с решение №104. Събирането на подписи в нейна подкрепа започна още в сградата на Спецсъда, където се води делото срещу нея. 

Според инициаторите:

"Иванчева несъмнено е най-подходящият кандидат за независим представител на България в Европейския парламент. С досегашната си работа тя доказа, че е човекът, който въпреки мръсните номера на мафията отстоява правата на гражданите. Разобличава измамите. И побеждава!".

От комитета изтъкнаха, че в следващите няколко дни имат нужда от подкрепата на още 2500 "непослушни българи":

"Такива, които въпреки усърдието на статуквото да ни обезвери и да ни направи свои роби, все още не са се отказали, че ще постигнем гражданското общество. Нуждаем се и от съмишленици, които да ни помагат в кампанията. Нуждаем се от Вас, свободни българи.

"Тепърва ще събуждаме гражданите. Продължаваме борбата", заяви самата Иванчева.

Междувременно днес настъпи неочакван обрат по делото - подсъдимият заедно с нея като посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров се отрече от показанията си. Той заяви, че е направил такива признания под натиск и защото го посъветвали, че така ще се отърве.