Не е вярно, че има коалиционно мнозинство, което ще си избере правителство в подобен състав. Това заяви в "Панорама" председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след избора на председател на парламента, подкрепен от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

"Това е добро напомняне за БСП и останалите, които няма да подкрепят нашия мандат - това ще обори опорката, че това е коалиционното мнозинство, което ще си избере правителство. Това изобщо не вярно".

Атанасова коментира, че през изминалите три дни депутатите са обявили война на парламентаризма. По думите ѝ първият път, в който са се обединили, е била вчерашната реч на Вежди Рашидов, с която той първоначално отказа да бъде номиниран за председател.

"Това беше единствената възможност най-накрая да заложим на разума, не на друго - не на бъдещи коалиционни мнозинства, не на предварителни съгласия за едно или друго и аз поздравявам колегите, които гласуваха и направиха този избор възможен", посочи тя.

Емоциите от предизборната кампания все още не са преминали напълно, смята Десислава Атанасова.

"Затова ние предложихме да търсим съмишленици по ценности и приоритети, зад които можем да се обединим. Тогава, когато още имаше кампания обявихме възможните разговори, съюзници, възможните приоритети. Тогава никой не посрещна с одобрение подадената ръка. Те го правиха и преди, когато управляваха, дори ние в ролята си на позиция да им помагахме".

Атанасова попита защо първата политическа сила трябва да се извинява на някого за нещо и защо е длъжна да прави компромиси.

"С какво да ги прави - с доверието на 600 хиляди български граждани и в името на какво? Ние предложихме компромис в името на България и да се изправим срещу кризите. Без да се връщаме много назад, е ясно заради кого са част от тези кризи".

По думите ѝ депутатите могат да намират мнозинства по важните теми за България и призова ако има други отговорни хора в парламента, да водят конструктивен дебат.

"Ако това не се случи, ще пожелаем успех на вторите, на третите. Ако не се случи, изходът е един и той е конституционно обоснован - избори", завърши тя.