Преподавателката по биология беше 13-та в листата на партията на Николай Бареков - какъвто беше и номерът на бюлетината.

Днес тя заяви, че е била заплашвана да се откаже от мястото си в парламента, но отказва да го направи. Заради натиска обаче тя напуска ББЦ и няма да влиза в парламентарната група на партията.

"След изборите бях поставена в ситуация на тормоз. Започнаха чести обаждания по телефона от колеги от партията с цел да се откажа от депутатското си място. Това бяха адвокат Дяко Дяков (когото тя измести - б.р.) и Мартин, известен като Данона”, разказа Ана Баракова пред Нова телевизия.

По думите й била карана да подписва документи, свързани с ББЦ. Дори я чакали в училището, където работи, притискали директора и нарушавали учебния процес.

Причаквали я и пред дома й, като всичко приключи с разбиването на входната врата на апартамента.

"Нищо не беше откраднато, целта е била да ме принудят да отида на място и да ме принудят да се откажа от депутатското си място. Наложи се за известно време да напусна града, защото се паникьосах”, разказа още учителката.

Тя показа и пратени SMS-и от секретарка, в които пише: "Ани, хората от района търсят мен, обади ми се да се разберем. Има документи за оправяне… Подиграваш се както с мен, така и с хората…”.

Баракова уточни, че подписването на тези документи всъщност означава да се откаже от депутатското си място.

В студиото заедно с нея дойдоха и вече бивши членове на ББЦ – Красимир Монов и Хайк Гарабедян, които напуснаха партията малко преди изборите. Те я защитиха, като заявиха, че не е избрана за депутат заради съвпадението на номерата в листата и бюлетината, а защото била много известна и харесвана в Пловдив.

Двамата обясниха защо са се разделили с ББЦ. Монов потвърди, че партията е била финансирана от КТБ. А Гарабедян обясни, че е напуснал, защото ценностите и принципите на ББЦ били подменени от Бареков.

"Злите езици говорят, че миналата седмица Николай Бареков отново е бил при Бойко Борисов и се е извинявал и му е целувал ръкатаДа отговори дали е вярно”, призова Монов.

ББЦ: Това е подмяна на вота


Във връзка с изявлението на г-жа Ана Баракова заявяваме, че очакваме нейното присъединяване към парламентарната група на ББЦ, коментираха по-късно от пресцентъра на партията.

"Срещу г-жа Баракова не са отправяни заплахи и не е оказван натиск от представители на която и да е от формациите в коалицията. Г-жа Баракова е избрана от жителите на Пловдив, които са дали своя вот за ББЦ и нейното независимо участие в 43-тото Народно събрание би било подмяна на тяхната воля", се казва още в официалното съобщение.

Междувременно самият Николай Бареков коментира от Брюксел, че не очаква парламентарната група да се разцепи, като подчерта, че Баракова е попаднала в нея случайно.

На среща при президента с партиите беше взето решение парламентът да бъде свикан на 27 октомври. След това Ана Баракова ще може да подаде в деловодството молба, че иска  да е независим депутат.

Преди изборите ББЦ напусна и Калина Крумова, която беше водач на листа.


АНКЕТА: Възползвахте ли се от преференцията при вот?


АНКЕТА: Ще се състави ли правителство в рамките на 43-то НС?